För femte gången har organisationen Unizon undersökt kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor.
2017 placerade sig Finspångs kommun bland de sämst rankade på plats 157. Senaste mätningen visar en remarkabel klättring till plats 37 – en förbättring med 120 platser.
– Det kan bero på vårt långsiktiga arbete. Vi har jobbat mycket förebyggande. Sedan har vi blivit mer kända, fler vet om att vi finns, och når fler som söker hjälp, säger Helena Bennett, samordnare, våld i nära relation, i relationsvåldsteamet i Finspångs kommun.
I rapporten har 165 av landets 290 kommuner svarat på 17 frågor om deras arbete mot mäns våld mot kvinnor.
Relationsvåldsteamet i Finspång erbjuder stöd och stöttning när det gäller våldsutsatta vuxna, våldsutövande vuxna samt barn som har bevittnat våld.
2021 hade teamet 36 ärenden i kommunen gällande vuxna personer.
– Förra året hade vi 45 ärenden gällande vuxna personer och 10 ärenden som handlade om barn. Jag ser det som att fler söker hjälp nuförtiden, samtidigt är mörkertalet stort. När det gäller fallen med barn kan det vara familjer där barn upplever våld i nära relation.
Helena nämner att hon även arbetar med kvinnors våld mot män eller våld i samkönade relationer.
– Det handlar inte bara om fysiskt våld, utan det psykiska våldet är ofta det som gör mest med personers självkänsla, säger Helena Bennett.
Samverkan sker mellan socialtjänst, polis, BRÅ-samordnare, skolor och Vårdcentrum. Vid samarbetet med Exitus jobbas det förebyggande kring våld i ungas relationer. Exitus är en verksamhet där ungdomar, vårdnadshavare eller annan vuxen kan vända sig med frågor som rör alkohol, droger, kriminalitet eller annat riskbeteende.
– Just nu håller vi på med en kartläggning, där vi tittar på vad vi har för siffror i Finspång. Det kan vara polisanmälningar, förebyggande insatser, jämföra med nationell statistik och hur det ser ut för barn och unga.
Varje år erbjuds alla anställda i kommunen en grundutbildning inom våld i nära relation, som hålls av relationsvåldsteamet.
Vilka är största utmaningarna i ert arbete?
– Att nå de som använder våld och att de ska ändra sitt beteende. Att dessa personer ska våga söka hjälp.
Vad är långsiktiga målet?
– Att våldet ska upphöra. Delmålet är att vi ska nå fler. Det är bra att fler söker hjälp, men vi vill fortsätta nå ännu fler, konstaterar Helena Bennett.