Nyligen fanns räddningstjänsten på plats i Hällestad, i samband med Hellste marken, för att visa upp fordon och berätta om vad deras arbete går ut på. Syftet var att locka fler att bli deltidsbrandmän.
– Vi vill skapa intresse för yrket, visa att vi finns. Vi behöver bli fler för att få ihop pusslet, säger deltidsbrandmannen Peter Lindberg.
Han pratade med en hel del marknadsbesökare.
– Som deltidsbrandman gör du en viktig samhällsinsats för landsbygden. Det bästa med yrket är att få hjälpa människor, att kunna vara snabbt på plats på ett ställe, säger Peter Lindberg.
Finspångs kommun är indelad i tre deltidsområden.
– Vi är i störst behov av brandmän i våra ytterområden och det är där det är svårast att rekrytera. Det är en stor fördel om man både jobbar och bor i området man ska verka i, då man har jour en vecka i taget, i normalfallet, säger räddningschef Peter Kindblom.
Fick ni några nya sökande eller intressenter efter kampanjen i Hällestad?
– Kampanjen vi hade vid marknaden i Hällestad genererade i ett tiotal namn som var intresserade. Vi hoppas så klart att vi ska kunna gå vidare med några av dem, säger Peter Kindblom.
Han påpekar att räddningstjänsten har ett fysiskt test, som de intresserade behöver klara av innan de kan anställas
– Den första utbildningsdelen, som är tre veckor lång, gör vi internt hos oss. Sedan kompletteras det med mer utbildning senare, men man övas och utbildas kontinuerligt under tiden, konstaterar Peter Kindblom.