Det är svårt att undvika att se och höra att det är oroliga tider i världen. Radio, tv, tidningar och alla varianter av sociala medier fylls av rapporteringar om krig och de svårigheter som blir när länder hamnar i konflikt mellan varandra. Även Sverige rustar nu för ett tänkbart krig i framtiden. Vi träffade åtta elever i sjätteklass på Nyhemsskolan i Finspång tillsammans med en kurator och en lärare.
– När jag tänker på krig eller när vi pratar om krig känner jag mig orolig för min familj. Vad skulle hända med dem om det blir krig? Finns det tillräckligt med mat och var ska vi gömma oss?, undrar Emily Moube.
– Att man är orolig för sin familj om det skulle bli ett krig är förstås helt okej tankar att ha. Jag skulle själv vara orolig för mina vuxna barn som inte bor där jag bor, säger kuratorn Ann Ljungman.
Ett eventuellt krig i Sverige känns förstås overkligt för de flesta.
– Det är läskigt och oskönt att tänka på att det skulle kunna bli krig i Sverige, säger Emily Moube.
Vilken social plattform som är nummer ett bland de här tolvåringarna går inte att ta miste på.
– Det blir att man hänger mycket på TikTok. Det är svårt att veta vad som är sant eller inte. Det finns riktiga konton på TikTok som det går att lita mer på, säger Emily Moube.
Läraren Annette Käfling har den senaste tiden fått frågor om krig från oroliga elever.
– En del elever frågar om det ska bli krig i Sverige nu. Jag försöker förklara att risken inte är stor. Rädda Barnen har ett bra material som vi använt oss av för att bemöta elevernas oro, säger hon.
– Även om det är en liten risk att Sverige skulle hamna i krig, så känner jag en rädsla för att det skulle kunna ske, säger Vilma Nilsson.
Eleverna ser med jämna mellanrum på tv-programmet Lilla Aktuellt på lektionstid.
– De förklarar på ett enkelt och bra sätt på barnens nivå. Vi har också gått igenom vad källkritik är och att man inte ska tro på allt som visas och sägs, säger Annette Käfling.
Vet ni vad som händer om det skulle komma ett krigslarm?
– Vi blir varnade på olika sätt. Till exempel på nyheterna, säger Telma Nilsson.
– Det kommer ut samhällsinformation och det blir extra nyhetssändningar. Regeringen och militär går ut och förklarar vad som hänt. Beroende på vad som händer så vill myndigheterna att allt ska vara som vanligt så mycket det går. Till exempel att eleverna går i skolan om det är möjligt, säger Ann Ljungman.
Har skolan något skyddsrum? frågar en av eleverna.
– Ja, det finns, berättar Annette Käfling.
Ska vi vara kvar i skolan eller springa hem om det blir krig? frågar Vilma Nilsson.
– Vilken bra fråga, det beror på hur ett krig skulle utveckla sig. Men det borde vara det närmaste skyddsrummet som vi ska ta oss till om ett larm skulle gå, säger Ann Ljungman.
Vad menas med att ett land är neutralt?
– Att man inte hejar på någon, säger Alvin Carlsson Soukka.
Sverige har varit neutralt under lång tid, men vill nu komma med i Nato.
– När vi går med i Nato så har vi valt sida och måste hjälpa de andra länderna som är med i Nato om det blir krig. Samtidigt får vi hjälp av länderna i Nato om ett land attackerar oss, förklarar Ann Ljungman.
Frågorna från eleverna fortsätter i en rasande takt.
– Har den här träffen satt igång mer tankar hos er, så är det bara att ni frågar oss vuxna här på skolan eller hemma, säger Ann Ljungman.