Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Apparater som räddar liv placeras ut på stan

Det flesta som drabbas av ett hastigt hjärtstopp avlider. Ambulansen hinner ofta inte fram förrän det är försent.
Det vill Civilförsvarsförbundet förhindra genom att placera ut så kallade "hjärtstartare".

Göran Rosén, ordförande i Civilförsvarsföreningen, är övertygad om att hjärtstartaren kommer rädda flera människor från en säker död. Foto: Magnus Petersson

Göran Rosén, ordförande i Civilförsvarsföreningen, är övertygad om att hjärtstartaren kommer rädda flera människor från en säker död. Foto: Magnus Petersson

Foto:

Finspång2006-10-27 06:00
Apparaten är tänkt att placeras ut där det rör sig mycket folk; både på industrier, i affärer och på allmänna platser. Som exempelvis Grosvad, Gallerian, eller Viberga. Apparaten ska sitta synligt på en vägg eller dylikt för att vara så lättillgänglig som möjligt. Ett antal personer som dagligen finns i närheten av hjärtstartaren ska utbildas. Är olyckan framme ska de snabbt komma till undsättning.

"En chans till"
- Med hjärtstartaren får man en chans till att rädda liv, säger Göran Rosén på civilförsvarsföreningen i Finspång som på uppdrag av Civilförsvarsförbundet marknadsför hjärtstartaren.
Rosén tycker det vore bra om man placerar ut som många hjärtstartar som möjligt. Enligt Rosén är chansen att rädda liv med en hjärtstartare stor.

15 000 kronor
- Att hjärtat stannar och går igång igen är ganska vanligt, säger han.
Men personen som drabbas måste snabbt få hjälp. Enligt statistiken minskar chansen att överleva med cirka 10 procent för varje minut som går. Idag drabbas 10 000 personer i Sverige årligen av ett plötsligt hjärtstopp. Cirka 95 procent avlider. Med en hjärtstartare skulle säkerligen många kunna räddas.
- Kan vi rädda ett människoliv är det bra, säger Göran Rosén.
Hjärtstartare kostar cirka 15 000 kronor. Göran Rosén tycker inte det är mycket pengar för en apparat som räddar liv. Hans förhoppning är att både företag och affärsidkare går ihop köper in ett antal apparater.
Fakta/Hjärtstartare
Kallas också automatisk extern defibrillator (AED) och är en apparat som hjälper ett stillastående hjärta att starta igen.
Till skillnad från den utrustning som finns på sjukhus, kräver hjärtstartaren inte någon medicinsk kunnighet för att hantera den. Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.
Källa: Civilförsvarsförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om