Äntligen start på Björnkullen
Nu har den nya fritidsverksamheten för barn och ungdomar med funktionshinder startats i före detta Sergelsgårdens lokaler, efter lång väntan. Snart öppnas också korttidsboendet för ungdomar och vuxna där. Den nya verksamheten har fått namnet Björnkullen.
Åsa Johansson sätter upp en bild på Nalle Puh utanför ett av rummen på korttidsboendet. Varje rum har fått en särskild bild så att man lätt ska kunna lära sig var de olika rummen finns och var man bor.
Foto:
- Korttidsboende har funnits ute i olika områden i kommunen förut. Fritidsverksamhet för de äldre barnen har inte alls funnits förut, de har fått vara med de mindre barnen. Nu blir allt samlat här och det är bra, säger Åsa Johansson som jobbar på Björnkullen.
Fräscha lokaler
Naturen finns alldeles intill huset och ytterområdet håller på att göras i ordning, det blir en bra utomhusmiljö för att ha olika aktiviteter i. Lokalerna är personalen också nöjd med. De har renoverats och inredningen har personalen stått för. Det är ljust och fräscht och en hemkänsla infinner sig i så fort man kommer in genom dörren. De olika rummen i korttidsboendet har fått varierande färger. En säng, ett sängbord, ett skrivbord och en fåtölj finns i dem alla. I varje rum finns också dusch och toalett med stora utrymmen. Korttidsboendet för de vuxna har placerats i den ena delen av lokalerna, boendet för ungdomarna i det andra. I mitten håller fritidsverksamhet till och där finns också ett gemensamt kök.
<B>Fritidsverksamhet startad</B>
Förra måndagen startade fritidsverksamheten medan korttidsboendet öppnar den 1 september. Fritidsverksamheten vänder sig till barn och ungdomar mellan 12 och 17 år och man kommer till verksamheten genom ett så kallat LSS-beslut. (LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
- De kommer hit och är här på eftermiddagarna efter skolan, det kan ibland också vara på förmiddagen. Det är som vanlig fritaverksamhet, förklarar Ann-Christine Karlsson.
Under skollov och studiedagar kan barnen också vara på fritidsverksamheten.
Sex boendeplatser
Just nu är fem personer inskrivna i verksamheten, det finns plats för 15. Korttidsboende får man också efter LSS-beslut. Det kommer alltså att finnas ett korttidsboende för både ungdomar och vuxna här och det finns plats för sex personer åt gången, tre ungdomar och tre vuxna.
- Vi har ett akutrum också om det uppstår några problem, berättar Ida Larsson.
Korttidsboendet kan vara ett steg till att sedan komma ut i ett eget boende, det kan handla om att få komma iväg och träffa kompisar eller vara en form av avlastning för föräldrarna.
- Föräldrarna kan känna att deras barn och ungdomar har det tryggt någon annanstans, säger Ann-Christine Karlsson.
På korttidsboendet kan man bo en natt, en vecka eller kanske flera veckor. Behoven får styra. Möjligheten att göra utflykter finns till exempel också i den nya verksamheten.
Bra samarbete
Elva personer ska jobba på Björnkullen, två har ännu inte börjat. Personalen började arbeta några veckor innan fritidsverksamheten startade. De har, som nämndes ovan, hjälps åt att inreda lokalerna och de skrattar gott åt minnet av hur de såg ut och lät när de var på Ikea. Den här personalstyrkan skrattar ofta och de berättar också att de trivs tillsammans.
- Vi har samarbetat bra från första början, säger Yvette Ripskog och de andra instämmer.
Det har planerats verksamhet, handlats och inretts. All mat ska personalen själv laga och tanken är också att man ska baka bröd.
- Det vore jättekul om de som är här också kan hjälpa till i den mån de kan, säger Ann-Christine Karlsson.
Nu jobbar personalen också gemensamt med att sätta ihop ett schema över hur de ska arbeta.
Det har hittills handlat om mycket jobb med den nya verksamheten, men det har varit mycket roligt, säger personalen. Jättekul, jättenöjd, utmaning, kanonkul är några av de positiva ord som personalen nämner när de pratar om sina nya jobb och den nya verksamheten.