Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen samlade

FINSPÅNG
Sedan 1 februari arbetar det tre kvinnor starka familjehemsprojektet i gemensamma lokaler i centrala Finspång.
- Tidigare satt vi utspridda på tre olika ställen. De nya lokalerna underlättar arbetet, säger de.
Att rekrytera nya familjehem i Finspång är deras jobb.

Ann-Sofie Hellgren, Gunnel Holsten och Ann-Britt Åkerlund i familjehemsprojektet har fått nya lokaler i samma hus som försäkringskassan.
FOTO: GUNNAR JOHANSON

Ann-Sofie Hellgren, Gunnel Holsten och Ann-Britt Åkerlund i familjehemsprojektet har fått nya lokaler i samma hus som försäkringskassan. FOTO: GUNNAR JOHANSON

Foto:

Finspång2003-02-15 00:00
Familjehemsprojektet startade i augusti förra året och löper under ett år. Det kom till för att samordna och intensifiera kommunens arbete med familjehemmen och de barn som bor där.
Behandlingsassistent Ann-Britt Åkerlund samt socialsekreterarna Gunnel Holsten och Anne-Sofie Hellgren arbetar på familjehemsprojektet.

<b>Rekryterar och utreder</b>
- Våra uppgifter är att rekrytera och utreda nya familjehem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer, berättar de.
Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem. Kontaktperson innebär en extra vuxenkontakt för ett barn . Man träffas och gör saker tillsammans. Kontaktfamilj är en avlastning för familjen, där barnet kan vistas kortare perioder.
- Vi rekryterar och utreder i alla dessa fall. När det gäller familjehemmen har vi kontakter med barnen och familjerna. När det fortlöpande kontakter med gäller kontaktpersoner och kontaktfamiljer så ligger den på de olika teamen inom socialtjänsten.
- Det finns alltid behov av nya familjehem. Idealet är att ha ett överskott, så att man kan få ihop varje barn med den familj som passar barnets behov.
I dag finns cirka 40 barn från Finspång som är placerade i familjehem. I siffran ingår också barn på hvb-hem, hem för vård eller boende. Det finns i storleksordningen 20-25 familjehem. Det betyder att en hel de barn är placerade utanför kommunen.
- Vid familjehemplaceringar går släktingar först om det finns möjlighet, sedan andra familjer i det närmaste nätverket. Det underlättar kontakt med föräldrarna.

<b>Stabila vuxna</b>
När barn placeras i familjehem är det oftast för att föräldrarna har problem, till exempel missbruk eller psykiska problem.
För att bli familjehem krävs en viktig grundläggande sak: stabila vuxna. Några ytterligare generella krav är svårt att formulera.
-Det varierar, beroende på varje barns behov.
De som anmäler sig får genomgå intervjuer. Hembesök ingår också. Familjen får sina omkostnader ersatta och får ett arvode. De får utbildning och stöttning av familjehemsteamet.
- Under våren ska vi anordna temakvällar för familjerna med föreläsningar och tillfälle till diskussion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om