Antikrunda i Finspång
FINSPÅNGVärdefullast var en rokokospegel från 1700-talets senare hälft, värderad till 15 000 kronor. Men det roligaste föremålet var den första radion av märket Luxor som tillverkades i Motala.
Karl-Axel Linder, Norrköping, värderade föremål för Brukspensionärrna i Finspång. En rokokospegel från senare hälften av 1700-talet och den första Luxorradion var saker som Karl-Axel Linder värderade högst. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
För ändamålet hade pensionerade auktionisten Karl-Axel Linder, Norrköping, bjudits in för att värdera de föremål som medlemmar tagit med sig. 25-30 saker gav Karl-Axel Linder sina synpunkter på inför 145 personer i Folkets hus.
Han föll främst för två föremål.
<b>Fin spegel</b>
En rokokospegel från sent 1700-tal, gjord i Sverige, och den första Luxorradion med röd tratt som gjordes i Motala.
- Spegeln är fantastiskt fin och nätt och behändig i formatet. Den är visserligen renoverad, men inte så mycket. Värdet ligger på 15 000 kronor. Den som äger spegeln vill jag uppmana: "var rädd om den", sade Karl-Axel Linder.
<b>Första radion</b>
Folke Arvidsson hade med sig den första radion av märket Luxor som tillverkades i Motala. Den unika radion har Folke fått i arv. 85 rullar med text och musik medföljer.
- Det roligaste föremålet här i dag. Jag har hört talas om två liknande radioapparater och den sista såldes för 14 000 kronor, förklarade Karl-Axel Linder.
Åke Remning förde med sig en ljusstake som gjutits i Finspång i slutet på 1800-talet av konstgjutaren Carl Merten, som härstammade från Tyskland.
<b>Ska vara i par</b>
- Det var kvalitet på de gjutningar som gjordes i Finspång. Du har inte två ljusstakar? Inte? Det var synd, för sådana här fina saker värderas i par, sade Karl-Axel Linder.
Ett litografiblad i form av en altarbild av en madonna med Sven "X:et" Erixson som konstnär värderade Linder till cirka 1 500 kronor.
En vinkaraff, en broderad väska och plånbok, en bayersk ölstånka i terrakotta, mässingsdosa och mässingsbägare. Smidesljusstakar, en livkruka i koppar som militärer använde i slutet av 1800-talet, tallrikar och prydnadssaker var andra exempel på vad som låg på bordet framför Karl-Axel Linder.