Antalet anmälda brott i Finspång är det lägsta på tre år.
– Det är relativt positiva siffror. Men mer kan göras, säger Per-Åke Andersson, från det lokala brottsförebyggande rådet, BRÅ.
– Eftersom brottsligheten är så starkt anknuten till framförallt alkohol och narkotika tycker vi att det finns skäl att satsa på alkohol- och drogförebyggande arbete, som en viktig del i det brottsförebyggande, fortsätter Per-Åke Andersson.
När det gäller inbrottsstölderna har de minskat och brott i nära relationer har halverats på tre år. Det enda som i statistiken tycks ha fått ett uppsving är narkotikabrotten. Men det har en förklaring.
– När det gäller narkotikabrott fanns de som körde drograttfulla tidigare inte med i statistiken, så det är inte riktigt samma underlag för de siffrorna. Plus att man har blivit bättre på att punktmarkera vissa personer, säger Per-Åke Andersson.
Han understryker att siffrorna gäller anmälda brott. Storleken på mörkertalen är svårt att veta.
– Inte alla slagsmål anmäls och det kan ha pågått flera fall av misshandel innan en misshandel leder till anmälan. Enligt den forskning som BRÅ har gjort gör man bedömningen att det är ett mindre mörkertal när det handlar om inbrottsstöld i bostad, tillgrepsbrott och skadegörelse. I de fallen görs oftare en anmälan eftersom det behövs om man ska få ut på sin försäkring.
Det lokala BRÅ har lagt fram ett förslag till kommunstyrelsen om att anta ett nytt brotts- och drogförebyggande program. Det består av en strategi och handlingsplan för alkohol, narkotika, dopning och tobak som tagits fram av ett antal kommuner i Östergötland, samt polisen, landstinget, länsstyrelsen och Regionförbundet Östsam.
– Det är ett bra jobb utfört, men det går att göra mer. Vi ser att man skulle behöva ge det här arbetet lite ytterligare uppmärksamhet. Vi föreslår också att det ska finnas en särskild samordnare för det brotts- och drogförebyggande arbetet.
Några av målen i den föreslagna handlingsplanen är att minska tillgången till narkotika, alkohol, dopningsmedel och tobak, att barn ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av dessa och att personer med missbruk eller beroende ska få tillgång till stöd och vård av god kvalitet.
– Man skulle också behöva påverka alkoholnormen i samhället, det vill säga att få fler vuxna att minska ner sitt drickande, välja alternativ och visa det för de unga. Vi skulle behöva många fler som vågade utmana alkoholnormen, det skulle ge ett tryggare samhälle, ett tryggare Finspång.