Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tufft sparkrav på skolan – resurspersonal tvingas sluta

Sparkraven slår brett i kommunen. Skolan ska spara 14,5 miljoner. Då får bland annat ett 30-tal resurspersonal sluta. "Alla kommuner har det kärvt och vi är inget undantag. Vi lyfter på alla stenar", säger Mikael Wallin (L), utbildningsråd.

Utbildningschefen Anders Pantzar och utbildningsrådet Mikael Wallin (L) berättar att massor av arbete krävs för att få kommunens ekonomi i balans och skolan är inget undantag.

Utbildningschefen Anders Pantzar och utbildningsrådet Mikael Wallin (L) berättar att massor av arbete krävs för att få kommunens ekonomi i balans och skolan är inget undantag.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-05-24 05:00

Det var i november som siffrorna för kommunens verksamheter presenterades. Finspång ska spara 35 miljoner kronor i år. För skolans del innebär det 14,5 miljoner kronor.

– Jag förstår föräldrars oro men vi behöver se till helheten. Förändringar är jobbiga. Alla ökade kostnader drabbar även skolan, säger Mikael Wallin.

Av kommunens cirka 120 elevassistenter blir 90 kvar. Enligt utbildningschefen Anders Pantzar ska assistenter växlas mot lärare de närmaste åren.

– Elevassistenter behövs, men vi behöver växla i storleksordningen två elevassistenter mot en lärare. I dag jobbar en elevassistent mot ett barn i behov av särskilt stöd. Nu försöker vi få lärare att jobba mot åtminstone några barn som behöver extra hjälp. Då får vi dessutom in en kompetenshöjning då flera elevassistenter saknar utbildning för att undervisa, säger han.

Vad säger man till barn och föräldrar som har det tuffast i skolan?

– Hjälpen försvinner inte helt bara för att elevassistenter slutar. Vi är i ett läge där vi inte kan ha kvar all personal. Vi som jobbar centralt inom skolan blir också färre. Vi måste tänka nytt och jobba annorlunda, betonar Anders Pantzar.

Hjälpen försvinner inte helt –  men stödet till elever som har det tuffast minskar? 

– Mindre pengar ger färre anställda och det märks. Därför ska vi tänka nytt. Fler lärare förbättrar utbildningen.

Rektorerna har på respektive enhet sett över vad som kan sparas. Processen pågår för att erbjuda anställda inom sektorn andra jobb.

Kan man spara mer på annat än skolan?

– Alla enheter ses över. Men en del saker går snabbare än andra. Vi vill inte spara på skolan eller omsorgen men måste det. Det är skattepengar vi hanterar. Vi tänker långsiktigt för att få budgeten i balans. Håller vi inte budget blir det värre längre fram, säger Wallin.

Anders Pantzar förklarar att han agerar utifrån vad politiken ger skolan för pengar.

– Läget är jätteansträngt. Åtgärderna räcker inte för att komma i ekonomisk balans. Vi har bara skrapat på ytan för att försöka få ordning. Det skulle kunna bli dyrare för kommunen längre fram men vi har fortfarande inte pengarna för 2023.

Kommunal ser sparkravet som dumsnålt:

– Det blir problematiskt när barn som behöver mest stöd drabbas. Både på kort och lång sikt. Arbetsmiljön lär försämras, säger Niklas Granath, ordförande, sektion Sydost.

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!