Reaktionerna bland personalen var varierande när förmiddagsskiftet avlöstes av eftermiddagsgänget på onsdagen. Vid grinden mot Sergels väg passerade de kollektivanställda till och från sin arbetsplats. Vissa sammanbitna och andra till synes mindre gripna efter förmiddagens meddelande från företaget.
Philip Helgesson stannade till och berättar om beskedet.
– Jag fick det på mejl när jag vaknade i morse. Sedan från kompisar som jobbar här.
Han jobbar femskift på omsmältsverket, där rå aluminium smälts ned för vidareförädling. Han har jobbat på Gränges i två år.
– Det är väldigt tråkigt att få höra det här. Det känns riskabelt för mig. Jag vet inte så mycket än. Vi får se vad som händer. Jag trivs och har inte så mycket andra planer än, berättar han.
Anna Bergman jobbar med kvalitetskontroll och har varit med om ett varsel för sju–åtta år sedan. Hon har jobbat på företaget i tio år och känner ingen större oro nu.
– Men jag känner oro för kollegorna. Det är ju en del som inte har jobbat så länge, säger hon på väg hem från sitt arbetspass.
Kan du släppa de tankarna eller tar du med dem hem?
– Jag släpper dem nog. Man har annat att tänka på också.
En kollega till henne stannade upp och pratade lite kort, men ville vara anonym.
– Nej, det här kändes inte väntat. Beskedet kom överraskande, sa kollegan.
Känner du någon oro?
– Nej, ingen speciell, man har ju vant sig lite med korttidspermitteringen. Jag trodde det skulle gå tillbaka vartefter. Var det landar har jag ingen aning om. Det är klart att det finns lite funderingar, svarade han och vandrade hemåt.
Pedro Andersson är tjänsteman och en av fem på inköpskontoret. Han har jobbat på Gränges i 25 år.
– Jag fick beskedet muntligt på chefens kontor. Det kom som en överraskning. Jag trodde att det räckte med varslet bland tjänstemännen för ett år sedan, när det blev omorganisation, berättar han.
Är du orolig för egen del nu?
– Det finns visst skäl till oro, absolut. Man ser över hela organisationen, det skapar oro för alla på företaget. Det har ju hänt tidigare under åren. Men det är inte någon som sitter säker på sin post. Det är ju en förhandling som väntar.
Pedro är fortfarande korttidspermitterad och arbetar 80 procent och är permitterad 20.
Stämningen på arbetsplatsen?
– Förhållandevis god, men viss sordin blir det ju vid ett sånt här varsel. Det drabbar ju Finspång väldigt hårt, svarade Pedro.