Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Anpassa mer efter individens behov"

Kommunens flyktingsamordnare Suada Talic håller med Sveriges Kommuner och Landsting som gör gällande att introduktionen av invandrare kan förbättras avsevärt.

Suada Talic, flyktingsamordnare i Finspång, anser att man måste anpassa introduktionen av invandrare efter vilka behov varje individ har. Foto: Magnus Petersson/arkiv

Suada Talic, flyktingsamordnare i Finspång, anser att man måste anpassa introduktionen av invandrare efter vilka behov varje individ har. Foto: Magnus Petersson/arkiv

Foto:

Finspång2007-02-10 06:00
I gårdagens tidning dömde kommunens arbetshandläggare Kerstin Kälvehed-Hofström ut förslaget om att ta bort svenskundervisningen för nyanlända invandrare. Suada Talic tycker heller inte det är en bra idé. Däremot borde kommunen bättre se till varje individ och vilka behov den har, anser hon.
För den som ska gå vidare på högskola är det bra att snabbt lära sig svenska, men för den som mestadels jobbat kan det bli svårt.

"Dåliga rutiner"
- Har man aldrig gått i skolan och inte har någon studievana, är det kanske inte är så lätt att sätta sig i skolbänken, säger Suada Talic.
Idag introducerar man alla på samma sätt oavsett vilken utbildning och arbetslivserfarenhet man har. Det finns inga bra rutiner för det i landets kommuner idag, säger Suada Talic.
Invandrare som har jobbat länge i sina hemländer skulle ha mer nytt av att snabbare komma ut i arbete. Det gäller att kommunerna verkligen försöker kartlägga varje individ för att bättre kunna anpassa introduktionen. Här finns det mycket att göra, anser Suada Talic.

Lyfta fram kompetens
- Vi är dåliga på att lyfta upp vad människor är bra på och jobba med språket vid sidan om, säger hon.
För att komma igång med detta arbete vill Suada Talic ha mer styrning från statligt håll, precis som Sveriges Kommuner och landsting efterlyser i sin rapport. Idag jobbar man för olika från kommun till kommun och så borde det inte vara, säger hon.
- Det ska vara lika för alla när det gäller vilka rättigheter man har oavsett i vilken kommun man hamnar i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om