Anpassa matlagningen
En ny cirkel om och med matlagning.Om behovet att ta tillvara på årstiderna och den mat som finns just då.- Syftet är att öka intresset för våra svenska råvaror, säger cirkelledaren Sven-Erik Pettersson.
En ny cirkel om och med matlagning som handlar om att ta tillvara på årstiderna och den mat som finns just då startar ikväll. Cirkelledaren Sven-Erik Pettersson hoppas på en lyckad cirkel.Foto: Magnus Johansson
Foto:
- Den handlar om att anpassa matlagningen efter säsongen. Att ta vara på de råvaror som finns just då, säger Sven-Erik Pettersson.
Att ta tillvara på årstiderna och den mat som finns för tillfället är en av kursens inriktningar. Dessutom är cirkeln fokuserad på ekologisk, kravodlad och närproducerad mat.
Väldigt mycket
Vid första träffen ska vilt i form av älg tillagas med några udda rotsaker.
- Nästa månad blir det något som hör julen till. I januari och februari blir det mycket rotsaker.
- Sedan börjar säsongen med grönsaker och därefter finns det mycket att välja på.
Sven-Erik vill även få folk att få upp ögonen för att det finns väldigt mycket i naturen.
- Det saknas några generationer som går i skogen. Folk prioriterar annat idag. Men det finns flera syften med att gå i skogen. Förutom insamlandet av svamp eller bär så får man motion.
Tio deltagare ska träffas en gång i månaden i Grosvadsskolan.
- Förutom faktainnehållet kan deltagarna själv påverka mycket av kursens innehåll, säger Sven-Erik.
Studiebesök på grönsaksodling, färskosttillverkning, ekologiska och kravmärkta lantbruk, äppelodlingar och Bondens marknad är inbokade.
Lagar mat
Sven-Erik betonar att många skyller stressen i samhället på att de inte lagar mat.
- Men det tar inte mycket längre tid med hemlagat. Det behöver inte vara så komplicerat.
Kött, fisk, kryddor, frukter, bär, couscous, ostar, matfetter...på matlagningscirkeln ska det mesta granskas.
- Vi går igenom hur man använder det och vad man använder det till.
Han har ansvarat för svampkurser sedan 80-talet, men det är premiär för denna typ av kurs.
- På svampkurser handlar det mycket om att lära ut olika arter. På denna kurs blir det en hel del diskussioner om matlagning. Detta är ett test, men jag tror på ett stort intresse för den här typen av matlagningskurs, konstaterar Sven-Erik Pettersson.