Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tyckte huset var fult – köpte och fixade 60-talsdröm

Första intrycket av huset från 1960-talet var allt annat än positivt för Anna-Carin Abrahamsson, 38, och hennes familj. "Jag ville absolut inte köpa det här huset, jag tyckte det var fult. Nu älskar jag det på alla sätt", säger hon och slår sig ner i den grå tygsoffan.

Anna-Carin Abrahamsson med den tidstypiska Kobra-telefonen.

Anna-Carin Abrahamsson med den tidstypiska Kobra-telefonen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-07-22 05:00

Familjen Abrahamsson köpte sitt hus i Viggestorp för ett år sedan. 

– Jag som aldrig ville bo i Finspång och inte jobba här heller. Nu gör jag båda, säger Anna-Carin Abrahamsson och skrattar.

Anna-Carin är uppväxt i Lämmetorp, strax utanför Finspång, men nu gick flyttlasset från Loo, i trakterna av Alingsås, för henne, maken Andreas och barnen Wera, Oscar och Olle. 

Vi träffas i det tidstypiska huset byggt 1967. Hela gatan är byggd med en länga av radhusliknande hus. 

– Första gången jag såg det här huset så var jag skeptisk. Utifrån ser husen ut som små bruna lådor. Men vi gillade läget nära skogen och vi blev också förtjusta i planlösningen, så vi slog till, berättar Anna-Carin.

undefined
"Första gången jag såg det här huset så var jag skeptisk. Utifrån ser husen ut som små bruna lådor", säger Anna-Carin Abrahamsson.

Något paret snabbt bestämde sig för var att datera det mesta när det gäller inredning till årtiondet då Beatles slog igenom och Sverige gick över till högertrafik. 

– Ja, vi gick all in på 60-talet direkt. Bor vi i ett hus från 1960-talet, då är det den tidsepoken som gäller fullt ut. Det handlar om att bevara tidsandan i huset, förklarar Anna-Carin och lyfter upp telefonen av modell Kobra som numera är en klassiker från det svenska folkhemmets glansdagar. 

undefined
"Lampor från 60-talet är en stor fetisch jag har", säger Anna-Carin Abrahamsson.

Har ni varit inne på 60-talet tidigare?

– Nej, vi bodde på landet förut och hyrde ett hus, hade höns och odlade en del. Men när flytten hit var på gång så fylldes garaget på med mer och mer prylar från 60-talet. Flyttbilen räckte inte till, några kompisar hjälpte till med släpkärror, säger Andreas med ett leende.

Anna-Carin är föreståndare för secondhand-butiken Ge för livet i Finspång och har även ett stort intresse för loppisar.

– Allting du ser härinne är second hand. Man blir lite arbetsskadad, men lampor från 60-talet är en stor fetisch jag har. Second hand är både en passion och hobby för mig. Jag har säkert varit på tio loppisar nu bara på semestern. Det är en hel del grejer som åker ut och in. Teakmöbler funkar alltid och det är mycket orangea, gröna, bruna och gula färger, förklarar hon.

undefined
Vardagsrummet andas 1960-tal. Golvet är original från när huset byggdes.
undefined
Köket är nyrenoverat med färg på kaklet som ser ut att komma från 60-talet.

Är det svårare att hitta fynd nu när folk generellt är mer intresserade av second hand?

– Ja, så är det. Jag tycker det är bra att det finns en större prismedvetenhet och att det tas till vara mycket mer saker än förut. Men det går fortfarande att göra fynd. Till exempel köpte jag nyligen en vas för 25 kronor som är värd 400 kronor, säger Anna-Carin. 

Vi tar en guidad tur i huset med källare, som känns betydligt större inomhus än vad man kan tro vid en första anblick från utsidan.

– Det är oerhört praktiska hus med många förråd och en stor gillestuga. Det ska ha varit tio ingenjörer på nuvarande Siemens som gick ihop och byggde husen på den här gatan. Köket renoverade vi nyligen så att det skulle passa in. Vi har också bytt fönsterbrädor till marmor, berättar Andreas.

undefined
Andreas Abrahamsson skruvar upp en stringhylla på väggen i köket.

En del golv och tapeter är kvar sedan huset byggdes.

– Tapeten i hallen är en William Morris som är en fantastisk tapet som är original. Golvet i vardagsrummet likaså, det kanske borde slipas, men det får vänta tills barnen är äldre. Samtidigt är golvet snyggt när det är lite slitet, tycker Anna-Carin.

undefined
Familjen Abrahamsson med mamma Anna-Carin, pappa Andreas och barnen Oscar, Wera och Olle.

Är det något ni längtar efter att köpa till huset?

– En bumlinglampa vore trevligt att hitta på en loppis. Ett hus ska vara levande, så det finns säkert saker jag inte vet att jag vill ha innan jag ser dem, säger Anna-Carin. 

Bor i Viggestorp

Namn: Anna-Carin och Andreas Abrahamsson och barnen Wera, Oscar och Olle.

Bor: Hus i Viggestorp, Finspång.

Arbetar: Anna-Carin är föreståndare för secondhand-butiken Ge för livet i Finspång. Andreas arbetar som ungdomspastor i Missionskyrkan i Sonstorp.

Det bästa med 1960-talet: "Färgerna och formerna", säger Anna-Carin.

Aktuella: Designar och inreder sitt hus från 1960-talet med möbler och prylar från den tidsepoken.

Följ: Deras arbete och utveckling med huset på Instagramkontot: @tunnland19

Karta: Tunnlandsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!