Anhörigas egen dag
Igår firades den nationella anhörigdagen i Finspång. Fokuset var på alla anhöriga som tar hand om sina närstående. Missionskyrkan fylldes med bakelser, föreläsning och sång.
Foto: Pernilla Andersson
Anhörigteamet upplever ofta att det får gå för långt innan de får hjälpa till. - Ofta tänker man nog att det går ett tag till och det gör det ju. Vi kommer ofta in då det är kris i hemmet. Man kan få hjälp tidigare, säger Annika Olsson, ansvarig för anhörigteamet i Finspång.- Vanligt folk skäms generellt för demenssjukdomar, eller alla psykiska åkommor. Vi bär på en ärvd skam för detta. Gamla skräckskrönor om mentalsjukhus sitter kvar och ärvs ner från generation till generation. Det är lättare att hantera kroppsliga sjukdomar som cancer eller likande, förklarar Barbro Beck Friis.Den glömda gruppen
Inom demensvården har man uppfattat att den anhöriga får dela sjukdomen med sin partner. Men även andra anhöriga behöver hjälp och stöd.- De glömda anhöriga ses ofta på sjukhus, där är det bara den inlagda patienten som får hjälp. Den stackars anhöriga som får bära hela lasset uppmärksammas ofta inte alls. Det skapar utanförskap och en oerhörd ensamhet. Då är det jätteviktigt att man vet att anhörigteamet finns, säger Barbro Beck Friis.
Den nationella anhörigveckan inleddes den 4 oktober i hela landetDet finns flera anhöriggrupper i Finspång. Anhörigteamet stöttar, ger tips, avlastning och stöd.Du kan få avlösning i hemmet, enskilda samtal och temakvällar.Barbro Beck Friis har gett ut en bok om demens, "Hemma på Baltzargården". Den har översatts till flera språk och i Japan används den som en bibel inom demensvård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!