Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anhörigas egen dag

Rosor och hembakt. Så firades den nationella anhörigdagen i Finspång.
Kommunens anhörigteam och den ideella anhörigföreningen fanns under torsdagsförmiddagen på plats på Östermalmsträffen för att informera.

På Östermalmsträffen ordande kommunens anhörigteam drop in-fika. Annika Olsson är beredd med kaffekannan medan Gunvor Lindqvist bjuder anhörigföreningens Ingemar Andersson på kakor.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

På Östermalmsträffen ordande kommunens anhörigteam drop in-fika. Annika Olsson är beredd med kaffekannan medan Gunvor Lindqvist bjuder anhörigföreningens Ingemar Andersson på kakor. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-10-08 06:00
Den 6 oktober är utlyst till nationell anhörigdag. Detta uppmärksammas i flera kommuner runtom i landet. På Östermalmsträffen bjöd kommunens sex personer från anhörigteamet samt biståndshandläggare på fika och en pratstund för alla som ville veta mer. Anhörigföreningen hade representanter på plats.
- Vi vill uppmärksamma den här dagen, säger Annika Olsson som är ansvarig för kommunens stöd till anhörigvårdare. Anhörigvårdare är den som tar hand om en släkting eller annan närstående som på grund av sjukdom inte klarar sig själv. Att vårda en anhörig kan vara väldigt bundet. Kommunen har visst stöd att erbjuda.
- Vi har grupper för anhöriga till kroniskt sjuka, berättar Annika Olsson. Det finns både på kvälls- och dagtid och de kostar inget.
Stöd som kräver beslut av biståndshandläggare är till exempel hemtjänst, dagverksamhet och korttidsboende.
- Den anhörige kan få tio timmars gratis avlösning. Den som är intresserad av det ska själv ta kontakt med hemtjänsten, berättar Annika Olsson.
Hon tror att fler än de som får det i dag, skulle ha behov av det stödet.
- Det är många som inte vet att det finns. Vi har sökt pengar från länsstyrelsen till information.

Förening
Anhörigteamet på kommunen samarbetar med anhörigföreningen, som är en ideell, fristående förening.
- Vi är drygt 50 medlemmar och har möten en gång i månaden, berättar Ingemar Andersson och Bengt Magnusson, som är medlemmar i föreningens styrelse.
Anhörigföreningen är en mötesplats för dem som vårdar sina närstående, där man kan utbyta erfarenheter. Bengt Magnusson påpekar att anhörigvårdare inte har betalt.
- Det är många som tror att vi har det, men så är det inte, säger han. De enda som får betalt är de som blir anställda av kommunen.
Förutom en pratstund och en kopp kaffe med läckra kakor fick besökarna en ros.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om