Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ambulansen behövs

Om Finspång förlorar sin andra ambulans kommer Räddningstjänstens utryckningar i väntan på ambulans att öka dramatiskt. Det menar räddningschefen Jan-Erik Heintze.
- Och vi kan aldrig jämföra oss med en ambulans, säger han.

En klar försämring  menar räddningschefen Jan-Erik Heintze att det blir om den ena dygnsambulansen försvinner. - Det är det inget tvivel om, säger han.
FOTO: TITTI OLOVSSON

En klar försämring menar räddningschefen Jan-Erik Heintze att det blir om den ena dygnsambulansen försvinner. - Det är det inget tvivel om, säger han. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2005-02-11 06:00
Igår berättade Folkbladet om att Finspångs ena dygnsambulans kan komma att försvinna den 1 juni i år, nu när akutmottagningen i Norrköping återigen är öppen.
År 2003, när Finspång bara hade en dygnsambulans, gjorde Räddningstjänsten i Finspång 74 utryckningar i väntan på ambulans (Rejmyre är inte inräknat).
Förra året gjordes 23 och den andra dygnsambulansen kom den 1 mars. För räddningschefen Jan-Erik Heintze är sambandet solklart.
- Vi kan konstatera att det blev en markant minskning när vi fick två ambulanser. Då kan man ju också misstänka att det ökar om man tar bort en. Det här är en försämring för Finspångsborna jämfört med den service som finns idag. Det är det inget tvivel om, säger han.

Lugna anhöriga
Brandmännen som kommer först till en olycksplats kan ge första hjälpen, livsuppehållande åtgärder, syrgas och hjärtstöt. Men de ger framför allt trygghet och lugnar anhöriga.
- De är duktiga och har en bra sjukvårdsutbildning och visst är det bättre än att det inte kommer någon alls, men man kan inte jämföra det med en ambulans, säger Jan-Erik Heintze.
Brandmännen kan inte ge läkemedel, har inte samma utbildning som ambulanspersonal och har inte tillgång till ambulansens utrustning.
De kan heller inte transportera någon utan stannar kvar på platsen tills ambulansen anländer.
- Det är jobbigt för våra brandmän att vara på platsen med anhöriga och inte kunna göra någonting. Händer det utomhus kan vi inte ens få in personen i värme. Blir väntetiden lång är det en stor påfrestning för personalen som är där.

Lägre beredskap
Enligt Jan-Erik Heintze kan det finnas tillfällen när en sen avtransport från olycksplatsen kan få stora konsekvenser för patienten.
Dessutom kommer beredskapen på brandstationen i Finspång att vara lägre under kvällar och helger, om Räddningstjänsten får en ökning av larmen i väntan på ambulans.
- Då tullar vi på räddningsstyrkan, även om det är under korta tider, säger Jan-Erik Heintze.
Harriet Tibbling, avtalsansvarig i landstingets ledningsstab, ser inget problem med att Räddningstjänstens larm kan öka drastiskt om Finspångs andra dygnsambulans tas bort.
- Det kan väl hända att de kommer att öka, men jag har inte hört någonting från dem, säger hon.
Frågan om den andra Finspångsambulansen ska tas bort eller får vara kvar kommer att avgöras i hälso- och sjukvårdsnämnden i mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om