Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alstom Sverige satsar - tio nya tjänster i Finspång

Det har ljusnat för Alstom och framtiden ser ljus ut för Alstom Sverige, enligt dess vd Bengt Assarsson. Företaget kommer att nyanställa. I Finspång handlar det om tio nya tjänster.

Bengt Assarsson, vd för Alstom Sverige, ser ljust på framtiden. Det går bra för företaget som nu ska nyanställa cirka 25 personer, varav tio i Finspång.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Bengt Assarsson, vd för Alstom Sverige, ser ljust på framtiden. Det går bra för företaget som nu ska nyanställa cirka 25 personer, varav tio i Finspång. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

FINSPÅNG2004-12-09 06:00
Alstom finns på tre huvudorter i Sverige, förutom i Finspång också i Västerås och Växjö. Huvudkontoret ligger i Finspång det är här Alstom Sveriges vd Bengt Assarsson är placerad. Just nu har han all anledning att se positivt på framtiden.
- Alstoms finansiella problem har löst sig. Halvårsresultatet blev bättre än väntat, säger Bengt Assarsson.
Som Folkbladet berättat flera gånger har de franska ägarna haft ekonomiska problem, som indirekt även har påverkat Alstom Sverige.
- För Sveriges del har det aldrig varit några ekonomiska problem, men deras har påverkat oss. Det har inte påverkat verksamheten, men det påverkar i den mening att vi också heter Alstom, förklarar Bengt Assarsson.

Ska nyanställa
Nu ser det så pass ljust ut för Alstom Sverige att nyanställningar ska göras. Totalt handlar det om cirka 25 tjänster och tio av dem finns i Finspång. Det handlar om försäljare, konstruktörer, montageledare, projektledare och kvalitetspersonal.
- Vi har fått många ansökningar. Det är ganska lätt att få nyutexaminerade ingenjörer till exempel, men det är inte lika lätt att få någon med en god utbildning som också har tio års erfarenhet. Jag tror att vi är för rotade på den ort där vi sitter, det är inte heller lätt för medföljande att få jobb här. För oss gäller det också att kunna erbjuda så pass attraktiva jobb att man stannar här även när konjunkturen inte är bra, säger Bengt Assarsson.
Den största verksamheten för Alstom i Finspång är kärnkraftsteknik, men företaget sysslar bland annat också med vattenkraftsanläggningar. Alstom är numera ett rent tjänsteförtag utan produktionsverkstäder. Man sysslar med försäljning, konstruktion och projektledning.

Modernisering
Att läget har förändrats för Alstom Sverige beror exempelvis på att, som Bengt Assarsson uttrycker det, det börjar hända saker på den svenska energimarknaden.
- Det sker en modernisering av vattenkraften, det börjar ta fart. När det gäller vattenkraft har vi den mesta verksamheten i Västerås, säger Bengt Assarsson.
För verksamheten i Finspång har han en stor förhoppning gällande moderniseringen av de svenska kärnkraftsanläggningarna.
- Som det första har vi lågtrycksturbiner till Forsmark 1 och 2. Tillverkningen sker inte här, men ordern ligger här och vi har till exempel projektledning och montage här, förklarar Bengt Assarsson.

Stark position
- Vi hoppas också på att det ska byggas en ny kraftproduktionsanläggning i Sverige. I Malmö funderar man på en gaskombianläggning, fortsätter han.
Hur påverkar det er om Barsebäck 2 avvecklas nästa år?
- På så sätt att den flotta som vi servar minskar, säger Bengt Assarsson.
Han berättar att man i Växjö har haft stora framgångar på miljösidan, där sysslar man med rökgasrening. Just på miljösidan tycker han att man kan kalla det en vändning för företaget, man har sett ett trendbrott det senaste året och man har fått mer order.
- Vad gäller miljöbiten så kommer det att skärpas än mer och här har vi en stark position, menar Bengt Assarsson.

Många möjligheter
Alstom Sverige har i dag nästan 800 anställda, cirka 200 av dem arbetar i Finspång. Alstoms största marknad finns i Europa.
- Och det som växer är också den asiatiska marknaden, säger Bengt Assarsson.
Omsättningen för Alstom Sverige beräknas i år bli cirka 2 1/2 miljarder kronor.
- Det ser mycket positivt ut just nu och tittar vi framåt har vi många möjligheter och det är upp till oss att ta hem affärer. Jag är övertygad om att vi har den kompetens som krävs, säger Bengt Assarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om