På Brukspensionärernas fjärde cirkelträff om Vallonerna berättar Lotta Flenhagen om Finspångs slotts forna stortid.
- Vi har hittat köpebrev från 1300-talet. Marken här var ovärdelig då, det var perfekt land och närhet till vatten. Både i form av sjöar och havet.
1627 kom Louis De Geer, den äldre till Sverige. Men han ville inte bo i Finspång, utan byggde sig ett stort kvarter i Norrköping.
- Det kallades Stenhuset, och låg snett emot Grand Hotel. Det innehöll både bostad, kontor, sjukhus, stall och båtbyggeri.
De Geer var gift med en liten, tunn kvinna vid namn Adrienne. Paret fick 16 barn men alla klarade sig inte till vuxen ålder.
- Hon dog vid 42 års ålder och De Geer sägs ha väldigt svårt att komma äver hennes bortgång.
När De Geer dog fick sönerna ta över hans bruk, och döttrarna ärvde pengar. Den äldsta sonen tog över Finspångs bruk, men han omkom i kriget så den näst äldsta Louis De Geer, den yngre tog över i Finspång.
- Han byggde slottet på 3 000 askpålar och använde tegel som fraktades hit från Holland. Bevattningskanalerna under slottet fungerar än idag.
Auroras FinspångSedan har vi Jean Jaques De Geer, ett barnbarnsbarn till Louis De Geer den äldre, som gifte sig med Auroa Taube.
- Hon var blott 16 år då och Jean Jaques 35 år. Hon måste haft en utstrålning som få, det är fantastiskt att kunna läsa om i gamla gästböcker som vi har funnit här på slottet.
Kungar, poeter och skådespelare åkte omvägar för att få träffa Aurora, berättar Lotta Flenhagen och fortsätter;
- Hade vi haft skvallertidningar på 1700-talet så skulle de varit här!
Det var även Aurora som fick slottsparken byggd. På den tiden var den vida utsträckt, ända till Viberga.
- Det såg helt annorlunda ut här på den tiden, med vatten som omringade slottet. Det hade varit roligt att kunna förflytta sig tillbaka till den tiden.
Vallonernas kyrkaDen gömda kyrkan inne i slottet tillkom under vallontiden. De Geer ville ha hit sitt folk, vilket inte var så populärt bland ortsbefolkningen.
- Det finns mycket anteckningar om bråk och slagsmål. Ortsbefolkningen förbjöd sina barn att gifta sig med "packet" som kom hit.
Vallonerna var kalvenister, en religion som skilde sig från svenskarna.
- Det står skrivet om enorma bråk med en kommunist i Risinge. Vallonerna ville inte anpassa sig, de ville tro på sin egen tro.
Till sist gav församlingen med sig och de fick bygga sin egen kyrka, inne i slottet väl gömd.