Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alpackauppfödare i tvist

Två tidigare kompanjoner inom alpackauppfödning tvistar om samma varumärke. Nu ger Patent- och registreringsverket alpackaägaren i Finspångs kommun rätt.

Tvist. Två alpackauppfödare tvistar om samma varumärke. (Djuren på bilden har inget med artikeln att göra).

Tvist. Två alpackauppfödare tvistar om samma varumärke. (Djuren på bilden har inget med artikeln att göra).

Foto: Forsby Jan

FINSPÅNG2015-10-01 11:00

De två före detta kompanjonerna, en man i Tomelilla i Skåne, och en kvinna i Finspångs kommun, tvistar om varumärket "Kusipacha".

Mannen yrkar att kvinnans registrering ska upphävas eftersom märket är förväxlingsbart med det kännetecken som han använde vid tidpunkten för ansökan.

Under en pågående bodelningsprocess ska mannen ha lämnat en registreringsansökan angående varumärket.

Kvinnan bestrider invändningen och påpekar att namnet "Kusipacha" använts sedan 2006. Hon betonar att ingen annan aktör använde begreppet tidigare i Sverige.

Hon medger att mannen var inblandad i verksamheten, men att det var hon som skapade idén och har rätt till de texter och fotografier som han använder.

Patent- och registreringsverket (PRV) konstaterar att båda parter använt sig av varumärket, men att det inte är klarlagt när samarbetet upphörde.

Verket understryker att det inte behöver vara så att innehavaren ansökte om registrering enbart för att förhindra mannen att använda varumärket.

Sökanden kan ha haft ett befogat intresse eftersom hon själv varit användare av märket.

Trots att effekten kan bli att den andra parten hindras att nyttja "Kusipacha" anser inte PRV att sökanden handlat i ond tro.

Verket menar att sökanden kan ha haft en befogad anledning att tro att mannens användning av märket upphört.

Därmed avslås mannens invändning och Patent- och registreringsverket ger kvinnan fortsatt rätt till varumärket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om