Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Almsjukan dödar hundratals träd i kommunen

Mer än 100 år gamla träd är drabbade av almsjuka och måste tas bort. "Det är jättetråkigt, men det måste göras av säkerhetsskäl", säger arbetsledaren Christer Rosenqvist innan han sätter motorsågen i en av de sjuka almarna.

Christer Rosenqvist, arbetsledare vid kommunens landskapsvård, sågar isär en av de sjuka almarna som tagits ner.

Christer Rosenqvist, arbetsledare vid kommunens landskapsvård, sågar isär en av de sjuka almarna som tagits ner.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-10-05 08:00

Förra veckan tog Finspångs kommun ner almar som drabbats av den så kallade almsjukan. Ett arbete som kommer att fortsätta flera år framåt, tills det kanske inte finns några almar kvar alls. 

– Ja, tyvärr. Det är säkert vissa av de här almarna som funnits i mer än 100 år. Men de blir bara mer och mer murkna och de blir en fara om de plötsligt faller utan kontroll, säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare på kommunen.

undefined
"Det är säkert vissa av de här almarna som funnits i mer än 100 år. Men de blir bara mer och mer murkna och de blir en fara om de plötsligt faller utan kontroll", säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare på kommunen.

Almsjuka orsakas av en svamp. Spridningen sker dels via rotkontakt med smittade träd, dels via sporer som överförs av almsplintborren. 

– I Skåne där jag kommer ifrån finns det inga almar kvar. När jag flyttade upp hit och började jobba fick jag äntligen se en vuxen alm, men på sikt är risken stor att alla almar insjuknar och vi måste fälla dem, berättar Matilda Hagstam.

I Bruksparken och utmed Finsterwaldevägen i centrala Finspång finns det många almar.

– Jag vet inte exakt hur många almar det rör sig om, men en gissning är att det rör sig om hundratals almar som insjuknat och som måste tas bort med tiden. I Lotorp har många sjuka almar redan tagits bort. 

undefined
En sjuk alm har precis fällts.

Just i Bruksparken kommer vissa sjuka almar få ett nytt slags liv.

– Några kommer vi att spara en del av och göra motorsågskonst, och en del blir högstubbar. Vi tänker att motorsågskonst är trevligt nära lekplatsen, säger Matilda Hagstam.

Planen är att de nedtagna träden ska ersättas med annan sorts träd.

– Det kan till exempel bli lönn eller ek, det är inte helt bestämt ännu, förklarar Matilda Hagstam.

undefined
Christer Rosenqvist, arbetsledare vid kommunens landskapsvård, sågar isär en av de sjuka almarna som tagits ner.

Christer Rosenqvist, arbetsledare vid kommunens landskapsvård, arbetar för fullt med att fälla sjuka almar. 

– Almar blir porösa när de drabbas av almsjuka, så det är bra att ta ner dem så fort det går. Vi har haft tur här i Finspångs kommun i många år. När andra kommuner har drabbats, så har vi klarat oss. Men nu är det ett svårt läge och har så varit ett par år, sammanfattar han när en av många almar är på väg att fällas.

undefined
"Almar blir porösa när de drabbas av almsjuka, så det är bra att ta ner dem så fort det går", säger Christer Rosenqvist, arbetsledare på kommunens landskapsvård.

Det räcker med att det blåser kraftigt för att stora grenar ska falla från ett träd som är drabbat av almsjuka.

– Det är jättetråkigt, med tanke på att det är gamla ståtliga almar som nu tas bort. Det blir ju inte heller snyggt när träden försvinner. På vissa ställen blir det väldigt tomt och det tar tid att driva upp nya träd, säger Christer Rosenqvist.

Karta: Bruksparken Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!