Allt mindre mjölk kommer från allt färre gårdar
FINSPÅNGAntalet mjölkproducerande gårdar har minskat kraftigt de senaste åren i kommunen. Dålig lönsamhet och långa arbetsdagar gör att många lämnar branschen.- Det är precis så det går runt, men det blir inget över och man är låst jämt, säger Åke Egnell på Bogetorps gård i Hällestad.Från 1997 till 2002 har antalet mjölkproducerande gårdar i kommunen minskat från 61 till 35 stycken. I år har ytterligare ett par gårdar försvunnit. Men trots det så är det bara en marginell minskning av producerad mjölk. Åke Egnell äger Bogetorps gård i Hällestad tillsammans med sina två syskon. Det är dock Åke som brukar släktgården. Han tog över 1990 och märker också av de tuffa tiderna.
Antalet mjölkproducerande gårdar har minskat kraftigt. Åke Egnells kor på Bogetorp producerar dock mer än förut. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
<b>600 ton mjölk</b>
Han har 91 kor på sin gård som ger runt 600 ton mjölk per år. Hans verksamhet har producerat 700 kilo mer per ko och år de senaste tre åren, men på grund av minskade mjölkpriser blir det ingen förtjänst. Dessutom har elpriset, foderpriset och dieselpriset ökat.
- Det man köper in går upp i pris och det man säljer minskar. Det blir en snedbalans, menar Åke Egnell.
Den kraftiga produktionsökningen per ko kan skapa problem i form av ökat ventilationsbehov och nedsmutsade gårdar.
Men de problemen har inte Åke Egnell.
<b>Självventilation</b>
- Den här lagården är så nybyggd med självventilation, så det är inga problem, betonar han.
Däremot gör kravet på korna att producera mera mjölk att de inte håller lika många år som förut.
Åke har tre halvtidsanställda som hjälper till på gården. Varje dag ska korna mjölkas en gång på morgonen och en på kvällen.
Antalet semesterdagar per år är lätt räknade.
- Det brukar bli 2-3 dagar om året, men i år har jag tänkt att ta en vecka i augusti, berättar han.
Hans verksamhet är helt inriktad på mjölkproduktion och han tycker att det känns jobbigt att det finns så mycket salmonella i Östergötland.
- Det känns oroligt och jag tror att risken finns att nötkreaturen kan bli smittade, anser Åke Egnell.