Allt mer lusmedel säljs
Februari brukar vara lössens högtid. Då drabbas många skolbarn av den kliande parasiten. Men Finspångs skolor verkar ha klarat sig bra. En fara är dock att lusen kan bli resistent.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Den här vårterminens start verkar lusen lysa med sin frånvaro - tack och lov!- Jag har inte hört något om löss nu. Men det är inte säkert att jag får veta det. Man är van att klara ut det själv i dag och köpa medel, säger skolsköterskan Agneta Roslund.Och kanske är det så. På Bruksapoteket märker man av en liten ökning av försäljningen av lusmedel just nu.Agneta Roslund har hand om elever både i grundskolan och gymnasiet. De sistnämnda brukar vara skonade mot löss. För att löss ska överföras måste det finnas en kontakt hår mot hår, eller att man hastigt byter mössa eller lånar en borste. Oftast vanligare i lägre åldrar. Resistenta
Cecilia Grenestam är skolsköterska på Storängen, Hårstorp, Svälthagen, CNG och Ängslyckeskolan och har inte heller hon uppfattat någon större spridning av löss.- Det är något enstaka fall. Men vi har inget som cirkulerar, säger hon.Vad hon däremot märkt är att många som drabbas av löss inte blir hjälpta av det vanligaste lusmedlet på Apoteket. Lössen kan ha blivit resistenta. Där får hon medhåll av vissa forskare som tror att så är fallet. I Frankrike, Danmark och Storbritannien har forskare visat att det är så och i Sverige utreder Smittskyddsinstitutet saken. Antalet sålda förpackninigar av lusmedel har ökat sedan millenieskiftet och en hypotes är att drabbade använder mer medel då lusen inte svarar lika bra på behandlingen längre.
2000: 7 0022003: 7 1652005: 9 3022007: 13 101Källa: Apoteket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!