Mellan juni och augusti fick barn och ungdomar, som slutat årskurs 6, 7, 8, 9 samt år 1 och 2 i gymnasieskolan, resa kostnadsfritt i kollektivtrafiken under sommarlovet.
Det är regeringen som beslutat att ge statligt stöd för att finansiera detta, för att tidigt etablera goda vanor hos unga att resa hållbart.
Syftet är också att underlätta för barn och ungdomar att resa kollektivt till och från sommarjobb och andra aktiviteter.
I Finspångs kommun är det väldigt många som utnyttjat sommarlovsbiljetten.
Jämfört med 2017 har antalet ungdomar som valt att åka kommunalt ökat med nästan 35 procent under sommaren 2018.
– Det är jättehärligt med så positiva siffror. Vi vill att barn och unga redan i tidig ålder ska bli vana att åka kollektivt. Ju tidigare de provar miljövänliga alternativ, desto bättre, säger Helena Wastesson, trafikstrateg i Finspångs kommun.
Cirka 20 000 resor har gjorts till och från Finspångs kommun under perioden 13 juni–21 augusti.
– Det är främst mellan Finspång och Norrköping, men vi ser även att många rest kommunalt till och från våra mindre orter.
Östgötatrafikens statistik visar att Finspång ligger på femte plats i länet, när det gäller nyttjandegrad av sommarlovsbiljetten.
De kommuner som ligger före är Norrköping, Linköping, Motala och Mjölby.
– Roligt att Finspång kommer så högt upp på listan. De övriga som är med på ”topp femlistan” har tillgång till pendeltåg. Att så många har nyttjat och haft användning av sommarlovskortet känns fantastiskt, betonar Helena Wastesson.
Hon påpekar att ålderskategorin som denna satsning vänder sig till är tacksam.
– Elever från årskurs 6 är en lämplig ålderskategori att satsa på, då de etablerar sina resvanor tidigt i livet. Många äldre tycker att det är krångligt att åka kollektivt eftersom de inte känner sig trygga med hanteringen av betalningsmetoderna , men det funderar inte ungdomarna på i samma utsträckning.
Förhoppningen är att fler ska välja de miljövänliga resealternativen i framtiden.
– 35 procent är en kraftig ökning. Det kan betyda väldigt mycket på sikt, om till exempel bilresandet minskar till förmån för kollektivtrafiken.
Det är positivt om fler unga väljer att åka kollektivt till och från skolan och till sina fritidsaktiviteter, konstaterar Helena Wastesson.
Sommarlovsbiljetten gällde hela dygnet för resor i den allmänna linjelagda kollektivtrafiken samt i närtrafiken i juni, juli och augusti.