Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler förtidsröstar i Finspång

Efter två veckor är tendensen tydlig. Allt fler förtidsröstar i Finspångs kommun. "Det verkar bli en klar ökning jämfört med förra valet", säger valsamordnaren Camilla Brandt.

Valsamordnaren Camilla Brandt berättar att allt fler förtidsröstar i Finspångs kommun.

Valsamordnaren Camilla Brandt berättar att allt fler förtidsröstar i Finspångs kommun.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-09-03 17:38

Den 22 augusti startade förtidsröstningen i valet till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. I Finspång harröstningslokalerna Medley Arena Grosvad och kommunhuset funnits som alternativ.

– Det går bra, det är många som röstar. Totalt har vi registrerat 2 374 förtidsröster. Den övervägande delen har röstat på Arena Grosvad, som har längre öppettider, informerar Camilla Brandt på måndagsförmiddagen.

Denna vecka utökas även möjligheten att rösta när röstningslokalerna Berggården i Rejmyre samt Hällestadgården i Hällestad öppnar.

En hel del väljer att förtidsrösta den avslutande veckan.

– Ser vi statistiskt jämfört med föregående val blev det en ökning sista veckan och vi räknar med att det blir likadant i år. Därför har vi stärkt upp bemanningen på Grosvad från och med senaste helgen och på kvällarna. Vi går upp från tre till fem personer i bemanningen.

Förra valet förtidsröstade cirka 35 procent i kommunen. Det totala antalet, 5 224 förtidsröster 2014, beräknas bli betydligt högre detta val.

– Vi jämförde i slutet av förra veckan och allt tyder på en klar ökning. Men vi ser gärna att väljarna går och röstar på valdagen, betonar Camilla Brandt.

I årets val finns nyheten ambulerande röstmottagare. Personer som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en vallokal, erbjuds möjligheten att rösta i sina hem. Ambulerande röstmottagare finns tillgängliga för invånare som inte har någon som kan hjälpa till.

– Vi har varit ute på olika boenden som önskat det. Det finns en efterfrågan för denna service.

150 valarbetare hjälper till under dessa veckor. De viktigaste uppgifterna i en vallokal är att kontrollera rätt identitet, hålla ordning i lokalen och se till att valhemligheten behålls, genom att låta en person i taget komma in och välja röstsedlar.

– Det har fungerat bra. Våra röstmottagare har gjort ett bra jobb. En viktig sak är att kontrollera så att ingen har lagt dubbla röstsedlar i valkuvertet.

Det finns även hjälp för dem som inte fått något röstkort eller har tappat det. Det går att beställa ett nytt på valmyndighetens hemsida, val.se.

– Det har varit några personer som inte fått sina röstkort. Vi har möjlighet att hjälpa till genom att skriva ut dubblettröstkort här i kommunhuset, konstaterar Camilla Brandt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om