Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunens planer – när eleverna väljer bort Bergska

Allt färre elever söker sig till Bergska gymnasiet. "Det är jättetråkigt", säger Frida Granath (S), utbildningsråd.

Utbildningsråd Frida Granath (S) berättar att kommunstyrelsen gett ett uppdrag att ta fram en vision för Bergska gymnasiet.

Utbildningsråd Frida Granath (S) berättar att kommunstyrelsen gett ett uppdrag att ta fram en vision för Bergska gymnasiet.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-09-15 10:00

Bergska är den kommunala gymnasieskolan i Finspång. På tre år har antalet sökande till de nationella gymnasieprogrammen på gymnasiet minskat med 30 procent. År 2019/2020 antogs 101 elever på Bergska, men bara 70 elever antogs i det senaste urvalet. Ingen av programmen lyckades fylla sina klasser helt med elever. 

– Vi har ett gymnasium som inte fyller klasserna, vilket tyvärr ger ekonomiska utmaningar, säger Frida Granath.

En del av minskningen på sökningar och antagningar beror på att två program togs bort inför skolåret 2021/22, som tidigare tog in sex elever sammanlagt. Anledningen var att det var små klasser med höga kostnader. Skolans ekonomi är en av de saker som står i vägen för att Bergskas utveckling.

– Det är jättetråkigt. Vi vill ha en kommunal gymnasieskola på orten som kan erbjuda olika utbildningsalternativ och då är frågan vad det får kosta, säger Frida Granath.

undefined
Utbildningsråd Frida Granath (S) berättar att kommunstyrelsen gett ett uppdrag att ta fram en vision för Bergska gymnasiet.

Förmåner som eleverna får på gymnasieskolor har stor betydelse för deras slutgiltiga val. Andra skolor lockar elever med till exempel en dyr skoldator, körkortsbidrag eller ett gymkort, men kommunen vill konkurrera med hög kvalité i utbildningen.

– Vi har ett ekonomiskt ansvar som vi behöver förhålla oss till. Vi vill ju toppa med kvalitén på utbildningen, det är ändå det som i slutändan är det viktiga. Att våra elever får med sig vad de behöver i arbetslivet eller vidare studier, säger utbildningsrådet.

Frida Granath förklarar att det finns en skillnad mellan de två gymnasieskolorna som finns i kommunen. 

– Friskolan har inte samma lagar och regler att förhålla sig till som de kommunala skolorna har. Vi har olika premisser och befinner oss därför på olika spelplaner. Även om glappet ökar mellan skolorna på grund av olika förmåner, kan inte vi erbjuda samma, säger hon. 

undefined
Kommunen planerar inför framtiden för att locka elever till den kommunala gymnasieskolan.

Kommunen ska nu arbeta fram en ny vision för Bergska gymnasiet. 

– Uppföljningsgruppen har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram en vision för gymnasiet. Det är ett jättepussel som vi behöver lägga ihop i hur vi ska göra för gymnasiet för att förbättra och ge eleverna de bästa förutsättningarna för en kvalitativ skolgång, förklarar utbildningsrådet. 

Syftet med visionen är att få Bergska att leva vidare och finnas i Finspång. 

– Vi vill ha ett gymnasium. Det är bra för kommunen, bygden och ungdomarna. Vi måste bara se över hur vi gör det på bästa sätt, avslutar Frida Granath.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!