Cykelstölder minskar kraftigt i Finspång

Cykelstölderna minskar kraftigt i länet – allra mest i Finspång. Dyrare cyklar kan vara en orsak, enligt polisen.

Magnus Håkansson, gruppchef vid områdespolisen i Finspång.

Magnus Håkansson, gruppchef vid områdespolisen i Finspång.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-09-29 01:00

I Östergötland har en kraftig minskning av cykelstölder skett mellan maj och augusti. Största minskningen i länet står Finspång för. Här har antalet cykelstölder minskat med 74,2 procent, jämfört med samma period 2023. Cykelstölderna i landet ligger på den lägsta nivån sedan 1995, enligt siffror från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, som försäkringsbolaget Dina Försäkringar analyserat. 

Magnus Håkansson, gruppchef vid områdespolisen i Finspång, rör sig regelbundet vid olika platser i kommunen med sina områdespoliser. Han har svårt att svara på vad minskningen kan bero på.

– Men vi är nu totalt sju områdespoliser, det innebär att vi har ökad polisiär närvaro, synlighet och kan jobba ännu mer brottsförebyggande.

undefined
Stöldsäkrare och bättre lås kan vara en anledning till att cykelstölderna minskar.

Han tror att det utökade antalet elcyklar kan ha bidragit till minskningen.

– Min spontana uppfattning är att fler har elcyklar och dessa är betydligt mer värda än vanliga cyklar. Då prioriteras att de ska vara stöldsäkrare och ha bättre lås, säger Magnus Håkansson.

Områdespoliserna jobbar förebyggande mot olika typer av brott.

– Vi gör mycket informationsinsatser, samverkar med många aktörer. Till exempel arbetar vi med grannsamverkan, som bygger på samarbete mellan polisen och de boende.

undefined
Magnus Håkansson tror att ökningen av elcyklar, som är mer stöldsäkra och att antalet områdespoliser ökat, kan bidra till minskningen av cykelstölder.

Enligt BRÅ är mörkertalet stort och ytterst få cykelstölder klaras upp.

Kan det vara så att de som får en äldre cykel stulen inte polisanmäler?

– Det kan vara en trolig förklaring. Vi tycker att alla typer av brott ska anmälas. Det är viktigt för statistik och kartläggning. Det är så enkelt att anmäla i dag, det går att göra via telefon eller datorn, säger Magnus Håkansson.

Anmäler inte lika mycket

Anmälda cykelstölder i Finspång maj-augusti 2024 (2023 inom parentes)

Maj: 4 (6)

Juni: 1 (7)

Juli: 2 (11)

Augusti: 0 (8)

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!