Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alliansen skiljer agnarna från vetet"

Riksdagsledamoten Louise Malmström (s) från Norrköping, och Peter Fransson (s), ordförande i Humanistiska nämnden, besökte i går Vuxenutbildningen i Finspång. Alliansens försämringar i utbildningspolitiken stod i centrum. Budskapet var utbildning till alla.
- Det dom redan hunnit med att göra slår hårt mot vuxenutbildningen, menar Malmström.

Finspång2007-01-23 06:00
Som ansvarig för utbildningsfrågor i Utbildningsutskottet har Louise Malmström suttit en mandatperiod redan. Men då med förskolefrågor. Nu har hon vuxenutbildningsfrågor på sitt bord, och sitter dessutom i opposition. Igår var hon på besök på Vuxenutbildningen i Finspång.

Hård kritik
Louise Malmström kritiserar alliansregeringens utbildningspolitik hårt. Man har tagit bort det så kallade rekryteringsbidraget, och den regel som kallas för 25:4 regeln ( 25 år och 4 års arbetslivserfarenhet - en särskild kvot till högskolor och yrkesutbildningar) ska också slopas. Istället satsar man bland annat på att införa ordningsbetyg i grundskolan och nationella prov redan i tredje klass. Det slår hårt mot de från "fel" bakgrund.
- Alla har inte samma förutsättningar när man börjar studera. Dom skiljer agnarna från vetet, menar Malmström.
Det tidigare rekryteringsbidraget var för många en räddning ekonomiskt om man ville plugga. Det var avsett för lågavlönade eller de som riskerade arbetslöshet.
- Men man har skurit ned på anslagen. Rekryteringsbidraget slopas med den förklaringen att det ska vara lika för alla. Alla som vill studera måste ta lån. Men det slår ju hårdast mot de kommuner som har många lågavlönade och en hög arbetslöshet. Finspång eller Norrköping har ju inte alls samma förutsättningar som de i Vaxholm. Det är bättre att satsa på de kommuner som behöver, alla ska ha möjlighet att kunna studera, tycker Malmström.

Viktigt med utbildning
Från Finspångs kommuns sida finns troligtvis inget utrymme att kompensera för de uteblivna bidragen.
För Finspångs del är behovet av välutbildad yrkeskompetens stort.
- Vi är en stad med många högteknologiska företag. Vi måste kunna förkovra oss och gå vidare i utvecklingen, menar Peter Fransson (s).
Förändringarna i vuxenutbildningen oroar.
- När man är 16 år kanske man inte är så sugen på att utbilda dig. Men när man fyllt 20 år så vill man något med sitt liv.
- Dessutom är arbetsmarknaden föränderlig hela tiden så det är jätteviktigt att kunna fortbilda sig. Alla måste ha samma villkor att kunna göra det, man ska inte behöva vara född med silversked i munnen för att kunna göra det, säger Malmström.
Louise Malmström avslutar sitt studiebesök i Finspång med ett halvt löfte:
- Moderaterna har tyvärr en annan agenda än oss. Förhoppningsvis är det vi som regerar igen om tre och ett halvt år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om