Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla tiders brudpar

Tema bröllop finns på många ställen i landet. Risinge Hembygdsförening valde också det för årets utställning som nu visas både på Hembygdsgården vid Sankta Maria Kyrka och på biblioteket i Finspång.

Märta Ekelund från Ysunda blev 106 år. Här ses hon med sin make Axel. Hon fick sitta ner på bilden. Antagligen för att hon var väldigt kort och han väldigt lång.

Märta Ekelund från Ysunda blev 106 år. Här ses hon med sin make Axel. Hon fick sitta ner på bilden. Antagligen för att hon var väldigt kort och han väldigt lång.

Foto: Lillemor Molin

FINSPÅNG2010-07-07 03:00

Två mystiska par står längst till vänster i skyltfönstret på biblioteket. Bruden på den första bilden har svart klänning, något som var tidstypiskt under delar av 1800-talet. På den andra bilden ståtar bruden med en prinsesskrona.

- Vi vet faktiskt inte vilka de här paren är. Men det skulle vara hemskt roligt att få reda på, säger Åsa Johansson från Hembygdsföreningen.

Hon berättar att den stora kronan, som den okända bruden bär, fanns i två exemplar. Den ena försvann under mystiska omständigheter. Den andra, näst intill identiska, finns kvar i föreningen.

- Förr var det vanligt med dubbla kronor och dubbla bröllop. Man fick låna kronan när man gifte sig, berättar hon.

Vill visa flera brudpar
Forskning visar att båda kronorna renoverades och förminskades på 1700-talet. Den kronan som försvann dök sedan helt plötsligt upp på auktion på Sotheby’s i London år 1977.

- Det är intressant med kronor. Bland annat fick den brud som inte var oskuld inte vara kronbrud. De fick i stället bära en myrten eller blomsterkrona, säger Åsa Johansson.

Det finns mycket information att hitta om hur bröllop förändrats genom tiderna. I Hembygdsföreningen vill man genom utställningarna visa hur det sett ut genom tiderna.

- Här visar vi både fotografier och riktiga kläder från 1800-talets mitt fram till 1960-talet, berättar hon.

I Skyltfönstret hänger ett foto på hennes egna släktingar Alva och Holger Svenson. De gifte sig på 1950-talet.

- När vi satte upp utställningen i skyltfönstret på biblioteket fick vi flera reaktioner från förbipasserande. Många tycker det är spännande med bröllop som vanliga människor haft, säger Åsa Johansson.

Ute på Hembygdsgården finns flera klänningar att beskåda. Britt-Marie Thyr Karlsson har sytt upp en framtida vision om hur det kanske kommer se ut. Tillsammans med Marie Felix är trion ett vandrande uppslagsverk i historia kring bröllopet.

- Nu berättar vi inte allt här vid utställningen på biblioteket. Men vi hoppas att flera ska bli nyfikna och komma ut till Hembygdsgården vid Sankta Maria Kyrka och få reda på mer, säger Åsa Johansson.

Utställningarna håller öppet augusti ut. i kväll hålls en invigning på Hembygdsgården.

Fotnot: Ett äktenskap var tidigare juridiskt bindande först när brud loppet genomförts. Brudloppet var när maken tog hem sin fru till sitt hem efter vigseln. Ur orden blev senare bröllop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om