Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla östgötar ska få samma värdiga vård i livets slutskede

Skapa en bättre vård i livets slutskede. Det har varit syftet med det ett-åriga genombrottsprojekt som genomförts i Östergötland. 20 grupper i länet har deltagit och Merja Stockberg på LAH i Finspång har varit med i en av dem.

Merja Stockberg jobbar på LAH i Finspång och har varit en av deltagarna i genombrottsprojektet om att skapa en bättre vård i livets slutskede.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Merja Stockberg jobbar på LAH i Finspång och har varit en av deltagarna i genombrottsprojektet om att skapa en bättre vård i livets slutskede. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-06-18 06:00
Bakgrunden till det genombrottsprojekt om att skapa en bättre vård i livets slutskede är en utredning som gjorts om den palliativa vården i Östergötland. Den gjordes av specialister som kom med förslag om hur situationen ska förbättras.
- Tanken är att alla östgötar, oavsett var de bor ska få samma värdiga vård i livets slutskede, säger Merja Stockberg.
Hon jobbar på LAH i Finspång och har deltagit i en av de 20 grupperna i Östergötland som har medverkat i genombrottsprojektet. Grupperna har arbetat gränsöverskridande och i flera av grupperna, som den i Finspång, har personal från både landsting och kommun liksom olika yrkesgrupper varit med.

Ökat samarbetet
- Projektet har ökat samarbetet. Plötsligt har vi blivit en grupp som har kommit närmare varandra. Revirtänkandet försvinner och man tar tillvara på den kunskap som finns hos alla, menar Merja Stockberg.
I hennes grupp har deltagarna kommit från LAH, kommunens särskilda boenden, primärvåden, sjukhusets närvårdsavdelning och nattorganisationen. Varje grupp i länet har jobbat med olika frågor, man har jobbat med olika förbättringsarbeten utifrån vad man tycker är viktigt i förbättra i den egna verksamheten.

Bättre kontinuitet
Finspångsgruppen har tagit fram gemensamma rutiner för palliativa vårdplaner och brytpunktssamtal med patienter och anhöriga när patienten går in i den palliativa fasen. En checklista har därför sammanställts och tanken är att alla inblandade ska gå efter den och stämma av.
- På det här sättet ska den palliativa vården kunna skötas var som helst och utifrån samma rutiner, säger Merja Stockberg.
- Kontinuiteten har blivit bättre genom det här. Genom att vi tittar på checklistan vet vi vad som sagts och gjorts. På det här sättet slipper till exempel anhöriga att flera personer kommer och säger samma saker till dem. Personalen behöver inte göra ett dubbelarbete. Checklistan kan också vara en påminnelse så att man inte glömmer bort vissa delar. Det här sparar båda personal och patienter och de anhöriga, fortsätter hon.
Att checklistan nu är sammansatt betyder inte att den inte kommer att förändras. Om man under tidens gång kommer på att någonting behöver förbättras ska förändringar göras.

Utbildning planeras
Under projektets gång har Finspångsgruppen träffats ofta, ibland en gång i veckan, ibland varannan vecka. Kontakter via mail har man också haft. Dessutom har gruppen deltagit i flera olika seminarier tillsammans med de andra grupperna i länet.
För en tid sedan hölls en avslutning där de olika grupperna berättade om sina resultat och om hur de ska gå vidare. Även om genombrottsprojektet är avslutat så fortsätter nämligen projektarbetet.
- Vi fortsätter jobba med checklistan och till hösten planerar vi en utbildning om palliativ vård för alla, förklarar Merja Stockberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om