Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla fastigheter får unik adress

Underlätta för utryckningsfordon, färdtjänst och taxi att hitta rätt. Det är syftet med att alla fastigheter i kommunen ska ha en unik adress, en belägenhetsadress. Just nu jobbar Finspångs kommun med att registrera belägenhetsadresser på landsbygden.

Belägenhetsadresser är Birgitta Kronkvist projektanställd för att arbeta med. Att titta på kartor på datorn och föreslå belägenhetsadresser är hennes jobb.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Belägenhetsadresser är Birgitta Kronkvist projektanställd för att arbeta med. Att titta på kartor på datorn och föreslå belägenhetsadresser är hennes jobb. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-11-08 06:00
Det är riksdagen som har beslutat att alla kommuner i landet måste ta fram och registrera belägenhetsadresser. En byggnad, anläggning eller tomt måste ha en unik adress som redovisas i officiella register. Belägenhetsadressen ska också, som namnet antyder, tala om var byggnaden är belägen och läget ska även vara angivet i koordinater.
- På det här sättet kan man få ett klart besked om var det är någonstans. I dag är det ofta så att husnamnet används om det är ett hus på landsbygden, säger Ola Jarme (s), ordförande i bygg- och miljönämnden som fattar beslut om belägenhetsadresser.
Namnet få inte förekomma på ett sådant sätt att det kan blandas ihop med något annat.
I Finspångs kommun jobbar man nu med att registrera belägenhetsadresser på landsbygden. Sedan i januari i år är Birgitta Kronkvist projektanställd på plan- och bygglovsavdelningen för att arbeta med detta.
- Alla kommuner är ålagda att göra det här. Det är för att till exempel taxi och utryckningsfordon lättare ska hitta, förklarar Birgitta Kronkvist.

Kartritare
- Jag är utbildad kartritare, men det var för många år sedan så jag tycker det är kul att jobba med kartor igen, fortsätter hon.
En del i att skapa ett belägenhetsadressregister är att ge namn åt vägar som finns, men som i dag inte har något namn.
- Men det är inte bara det. Vissa vägar passar det inte att sätta ett namn på. Det kan vara en liten skogsväg där ett hus ligger ensligt beläget. Då är det byadresser och man ger ett nummer som talar om var det är beläget, förklarar Birgitta Kronkvist.

Ny adress
Hon sitter framför datorn, zoomar in mindre områden i kommunen på en karta, tittar på vägar och vilka fastigheter som finns där och ger ett namnförslag, efter vissa bestämda regler. När en fastighet fått ett förslag på en ny adress skickas ett brev till fastighetsägaren där detta talas om. Fastighetsägaren har sedan tre veckor på sig att höra av sig till antingen Birgitta eller Reine Hansson om det skulle vara något som är fel. Det man kan rätta är om det är några uppgifter som är fel om den egna fastigheten eller om något stavats fel. Att man till exempel bara inte tycker om adressen är inget giltigt skäl till några ändringar.
- Det kan vara bra att tala om att på de blanketter som går ut står det att man har fått en ny adress, många blandar ihop detta med fastighetsbeteckningen, men den ändras inte. Det här handlar om adressen, påpekar Birgitta Kronkvist.

Populärnamn
Till belägenhetsadressen kan man i vissa fall knyta ett så kallat populärnamn, ett namn som i allmänt tal används för vissa bebyggelser eller anläggningar.
När en belägenhetsadress slutgiltigt har bestämts skickas den till lantmäteriet där den lagras i fastighetsregistrets adressdel. Posten kompletterar den sedan med postnummer och postort. Efter det skickas adressen till Skatteverket som registrerar den i folkbokföringsregistret.
- Jag har hunnit vissa delar av Finspång, men det är mycket kvar. Nu får vi också hjälp från lantmäteriet som vi skickar underlag till, säger Birgitta Kronkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om