Alla elever blir inte mätta
FINSPÅNG: Finspång satsar mest på skolmaten i länet.Men vissa elever tycker inte att de får äta sig mätta.På Viggestorpsskolan har man vänt sig till kommunen och klagat.
Pizza och pannkaka tillhör favoriterna. Då finns det risk att skollunchen tar slut. "Men då ska vi beställa mer mat", säger kostchefen. Foto: Jurek Holzer SvD/Scanpix
Foto:
Nu i veckan träffade biträdande kostchefen Inger Tranquist, som är ansvarig för mottagningsköken i kommunen, där Viggestorp ingår, barn och föräldrar som inte varit nöjda med storleken på portionerna.
- Jag hoppas och tror att vi har kommit tillrätta med problemen nu, säger hon.
Det är framförallt när det är panpizza och pannkaka som maten tar slut och det är främst de äldre mellanstadiebarnen som drabbas eftersom de äter sist.
- Men vi ska beställa mer mat hädanefter. I fortsättningen ska alla elever få äta sig mätta, säger Inger Tranquist.
Folkbladet har tidigare berättat om att Finspångs kommun satsar mest pengar i länet på skolmaten. Nästan 6 000 kronor per barn och år, enligt SCB. Och att man mer än tidigare försöker att servera den mat som eleverna själva vill ha.
Är matbristen ett resultat av att ni oftare serverar elevernas favoritmat?
- Visst äter de mer när de får pizza och pannkakor men så fort vi får signaler om att inte maten räcker så beställer vi mer från våra tillagningskök. Men det kan dröja ett tag innan taxin kommer, säger kostchef Catharina Stenhammar.
Mätta och nöjda barn
Kostchefen tycker ändå att det är viktigt att tillgodose barnens önskemål, även om det kostar kommunen mer.
- Mätta och nöjda barn är viktigt för oss, säger Catharina Stenhammar.
Stenhammar framhåller också att det finns billiga rätter som uppskattas av barnen: Korv med makaroner är ett exempel.
Viggestorpsskolan är ett så kallat mottagningskök som får mat som tillagats i köket på Grosvad. På skolan jobbar tre skolmåltidsbiträden. De tycker att det här är ett överspelat kapitel eftersom man har löst problemen med skolrådet.