Alkoholen största faran - men fler unga knarkar
Fler elever har kommit i kontakt med narkotika i år än för ett år sedan. För dem som arbetar drogförebyggande i Finspång är det dock alkoholen som är viktigast att kämpa mot.
Även om knarkandet tycks öka så är det alkoholen som är farligast. FOTO: SCANPIX
Foto:
För tredje året har elever i femman, sjuan, nian och årskurs 2 på gymnasiet fått svara på en enkät om alkohol, tobak och narkotika. Det är drogförebyggande gruppen i kommunen som genomför enkäten.
Lotta Persson, mest känd från Ungdomshälsan, är halvtidsanställd på ett projekt som samordnare för det drogförebyggande arbetet. Just nu håller hon på att presentera enkäten för lärare och föräldrar.
- Eleverna i sjuan, nian och på gymnasiet har fått en ny fråga i år, nämligen om de använt narkotika den senaste månaden före enkät-tillfället som var före Valborg.
Alkoholen allvarligast
Enkäten visar att det sker en stor ökning när det gäller narkotika från sjuan till nian. I den gruppen finns också ökning över tid.
Men det är ändå alkoholen som är det allvarligaste. Den är inkörsporten till andar droger, och den är skadlig i sig.
Och fortfarande är det föräldrarna som är nyckelgruppen. Deras handlingar och attityder är den enskilt viktigaste faktorn bakom barnens förhållande till alkohol.
- Enkäten visar att 4,8 procent av 261 elever i femman har varit berusade en eller flera gånger. I den åldersgruppen anser sex procent att de får dricka alkohol för sina föräldrar, 42 procent har fått smutta på alkohol hemma och 12 procent har fått eget glas hemma. Forskning visar klart att de som får dricka hemma, blir de som dricker mest senare.
Lotta och andra som jobbar drogförebygagnde i Finspång, trycker hela tiden på hur viktigt det är att föräldrar - och alla vuxna - tar sitt ansvar. Det är enligt lag förbjudet att dricka före man är 18 år. Alltså ska inte vuxna ge barn alkohol.
- Ju längre man kan skjuta upp alkoholdebuten, desto bättre. Det finns ungdomar i Finspång som inte är 18 och som redan håller på att fastna i beroende av alkohol.
På fredag är det dags för Bergslagsnatta i Finspång. Lotta berättar att den kvällen har ersatt valborg som alkoholdebut-kväll. Då är det viktigt med en vuxenvärld som reagerar.
- Diskutera sinsemellan vilka regler som ska gälla för era barn när det gäller hemkomst. Håll koll på ungdomarna, kolla vem de är med och reagera om de luktar rök eller alkohol, uppmanar Lotta.
Träffar
Hon tycker att Bergslagsnatta är ett bra evenemang, men skulle önska att det flyttades fram.
Nu har skolorna nyss börjat, och ungdomarna är i full färd med att hitta sina platser i gruppen. Då kan alkoholen vara ett sätt att positionera sig, visa att man blivit vuxen.
- Vad vi också måste göra är att lyfta fram dem som inte dricker, säger Lotta. Det finns ungdomar som säger nej till alkoholoch droger, de är förebilder.
Det kan behövas redskap för föräldrar att hantera dessa, och andra frågor som rör barn och ungdomar. Information kan vara ett sådant verktyg. Idédebatt Finspång, (bestående bl a ABF och LO-facken) ska genomföra föräldraträffar på skolorna, för att bl a ta upp dessa frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!