Totalt omfattar satsningen 2,2 miljarder kronor för hela landet över 2020 och 2021. Satsningen beräknas ge 10 000 heltidstjänster.
I Finspång väntas 1 205 214 kronor (beräknat på befolkningsunderlaget) räcka till 26 utbildningsplatser för att bli vårdbiträden och undersköterskor.
– Det ger oss en möjlighet att nyanställa outbildad personal till äldreomsorgen, med en statlig ersättning för lönekostnaden för den delen av arbetstiden som utgörs av kompetenshöjande studier. Det ger yrket högre status, säger Åsa Karlsson, chef för sektor vård och omsorg i Finspångs kommun.
Tanken är att alla som deltar i "äldreomsorgslyftet" ska erbjudas en fast anställning.
– Vi utbildar personal även nu. Nio av de 20 som började blir färdiga undersköterskor. De har inte haft ledigt från jobbet för att studera. Det här blir skillnad och en annan möjlighet, säger Åsa Karlsson.
För Östergötlands del kommer regeringens satsning leda till 456 nya heltidsanställningar.
Inom Finspångs kommuns vård och omsorg finns 330 tillsvidareanställda undersköterskor och 100 vårdbiträden.
– Vi kan nyanställa personal utan vårdutbildning och höja kompetens hos redan anställd outbildad personal inom äldreomsorgen.
När kommer kompetenssatsningen ingång?
– Det är svårt att svara på. Sektorn prioriterar nu arbete direkt kopplat till coronapandemin och vi fortsätter med att se över var kompetenssatsningen skulle falla bäst ut. Ersättningen gäller till och med 31 december 2021, svarar Åsa Karlsson.