Äldreboende för finsktalande verklighet på Dunderbacken
FINSPÅNGDet tog 20 år men nu är Unto Lehtinens dröm om ett äldreboende för finsktalande verklighet. På Dunderbacken, i det som tidigare var servicehus, har de första hyresgästerna flyttat in.
82-åriga Irja Oja, först att skriva kontrakt på Dunderbacken, känner sig tryggare när människor runt omkring henne förstår vad hon säger. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
I det före detta servicehuset är nu samtliga lägenheter grundrenoverade, men hyresgästerna får själva välja färger och tapeter. Utom i de handikappanpassade badrummen som går i vitt och blått. Men vilken finländare vill ändra på det? Längs hela bottenvåningen finns det gemensamhetslokaler. Vad de ska användas till ska det pratas om på ett möte i nästa vecka. Fast en sak är redan bestämt, nämligen var bastun ska vara.
- Jag tror att om alla får vara med och påverka sitt boende i så stor utsträckning som möjligt då kommer man också att få hus som människor trivs att bo i, säger Unto Lehtinen från Finspångs finskspråkiga socialdemokratiska förening.
<b>Inte lätt att påverka</b>
Att påverka kan vara svårt. Enligt Unto var det först sedan han gett sig in i politiken som det verkligen började hända saker. Han började nämligen att ta upp frågan om ett seniorboende för finsktalande redan i slutet av 70-talet och så sent som i höstas fick han frågan av Vallonbygdens vd Matias Lindberg om han kunde tänka sig hela huset på Dunderbacken.
- Det var en torsdagskväll över en kopp kaffe som jag fick frågan. På måndagsmorgonen var jag tvungen att ringa upp Matias och fråga om det varkligen var sant, säger Unto.
<b>Hus med potens</b>
Ordspråket "den som väntar på något gott väntar aldrig för länge" stämmer ganska bra i det här fallet. För på Dunderbacken finns grundförutsättningarna för att det finska seniorboendet ska bli riktigt lyckat. Här finns ett storkök, en matsal, flera rum som kan användas till studiecirklar av alla de slag och små uteplatser där de boende själva kan påta i rabatterna. Dessutom till ett rimligt pris.
- I hyran ingår allt, inga extra avgifter tillkommer så man vet precis vad man får för pengarna. En etta på 40 kvadratmeter kostar till exempel 2640 kronor. Lite dyrare än en normaletta, men man får ju så mycket mer än bara ett rum och kök.
<b>Många ensamma</b>
- Nu behöver ingen längre sitta ensam i sin lägenhet jämt och ständigt. Det är bara att komma till våra gemensamma lokaler så kan vi dricka kaffe och prata. Man kan ju också åka och handla tillsammans eller bada bastu, säger Eila som verkar ha hela huvudet fullt av idéer.
Meningen är att i huset på Dunderbacken ska de boende ta hand om varandra, här kommer inte att finnas någon personal utom de som kommer från hemtjänsten och sjukvården, men de kommer alla utifrån. Ännu en viktig del i boendet är att man knutit till sig finsktalande sjuksköterskor och hemvårdare.
- Det finns många inom de yrkena som är finsktalande och de tycker att det är jätteroligt att komma just hit, säger Unto.
<b>Språket en trygghet</b>
För det är så att när man blir äldre och glömskare så är det det senaste man lärt sig som glöms först. Som till exempel det svenska språket. Irja Oja som är 82 år var den första att skriva kontrakt på Dunderbacken, hon drabbades för några år sedan av en stroke och i samband med den tappade hon helt det svenska språket. Nu känner hon sig tryggare när människorna som bor runt i kring förstår vad hon säger.
Nu hoppas man att man ska få fler finsktalande grannar även m huset är öppet för alla och ingen som bor här och inte är finsktalande kastas ut på gatan.
- Naturligtvis får de bo kvar, men så småningom hoppas jag att det blir ett helfinskt seniorboende, säger Unto.