Äldre minns ”Spettaln”

”Spettaln” var en byggnad i Finspång, som många äldre Finspångsbor fortfarande lär komma ihåg, även om det revs redan 1966.

Spettaln i sin glans dagar.

Spettaln i sin glans dagar.

Foto:

FINSPÅNG2019-05-05 12:00

Och i Eric Larsons donerade samling av fotografier till Finspångs kommun, finns det flera bilder på det här huset, både när det var i gott skick och även under själva rivningen 1966.

För alla som inte minns eller vet vad ”Spettaln” var för hus, kommer här en lite återblick, via gamla artiklar i Folkbladet, som visar att Spettaln fungerade som både hospital, fattighus och skola i omgångar.

Det berättas att redan 1755 fanns det läkare på hospitalet ”Spettaln” i Finspång. Byggnaden inhyste också fattighus och så småningom skola. I folkmun fick bruksbyggnaden namnet ”Spettal’n”.

En del sade ”Spettarn” men ursprunget är alltså att det en gång var sjukhus, hospital.

Huset var ett så kallat gratial från början, där arbetare på bruket som inte hade några anhöriga, fick bo. En sjukvårdsavdelning fanns det också. Läkaren Luth var vida omtalat som skicklig och gjorde både starroperationer och förlöste barn med tång.

När Carl Ekman startade folkskola så var det till att börja med i Spettaln. När Ekmanska skolan var färdig flyttades verksamheten dit.

I Spettaln blev det då istället bostäder och fortsatte att vara så ända fram till 1960-talet. Trots protester från allmänheter så beslutades det att Spettaln, som ägdes av Metallverken, skulle rivas. 1965 började man riva uthusen och i oktober–november 1966 revs huvudbyggnaden och källaren. Nu skulle här lämna plats åt nya hus och åt Gästgivarevägen. Av ”Spettaln” finns ingenting kvar i dag, mer än minnen och fotografier.

Spettaln rivs
Spettaln rivs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om