Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Akut avvecklings- behov i Finspång

I en analys av svaga bostadsmarknader i landet pekar Statens bostadskreditnämnd ut Finspång som en ort med avvecklingsbehov.

FINSPÅNG2011-05-03 03:00

Bland de knappt 100 utpekade kommunerna spås en dyster framtid på bostads och invånarfronten. Här rör det sig om ett akut avvecklingsbehov om cirka 3600 lägenheter. Långsiktigt ska ytterligare 4000 lägenheter behöva avvecklas. Men Hans Lindberg, utvecklingschef på Finspångs kommun håller inte med och saknar verklighetsförankringen i analysen.

- Här är bristen på bostäder den största enskilda faktorn till att man inte kan flytta till Finspång, säger han.

Överlag ligger uthyrningen på 97 procent i kommunen.

I Finspång föreligger även problem med att få fram tomter att bygga på. I analysen anger man att bakgrunden till resultatet är att befolkningen i de aktuella kommunerna förväntas minska med drygt 10 500 personer per år. Även detta är fel, enligt Hans Lindberg.

- De senaste två åren har vi haft en befolkningsökning här. Vår egen prognos är oförändrad befolkningsutveckling. Men vi har goda förutsättningar att komma framåt, säger han.

Inte lika med riva
Rolf Westerlund, stabschef och delaktig i att
ta fram analysen åt statens bostadskreditnämnd, tycker analysen är
tillförlitlig men förstår
att en del kommuner
kanske inte riktigt
känner igen sig.

- De underlag vi utgått från för att sammanställa analysen kommer delvis från kommunerna själva. Sedan får man själv läsa hur vi gjort och bilda sig en egen uppfattning, säger han.

Att det skulle vara tal om att faktiskt behöva riva bort överskottet, avfärdar han.

- I de fall man kan göra om till annat än bostäder är ju det en bra lösning. Kanske behövs lokaler till egen förvaltning i kommunen.

Han menar också att det säkert finns bostadsbolag som kan bära högre vakans än de två procent man utgått från i undersökningen. Men i slutändan handlar det ändå om ett överskott av lägenheter.

- Gemensamt för flera av de här kommunerna är att man har byggt upp ett bostadsbestånd kring industrier som inte finns kvar idag. Det gör att bostädernas utformning inte är anpassade efter behovet som finns för boenden, säger Rolf Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om