Aktion mot jätteräkor på menyn
Odlingen av jätteräkor i Sydostasien är ett miljöproblem. Det anser Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), som på lördagen genomförde en landsomfattande aktion. I Finspång informerade Eva Törnqvist restauranger och serveringar om problemet.
Hur hänger jätteräkor och översvämningskatastrofen ihop? Naturskyddsföreningen berättar att odling av jätteräkor är den största anledningen till att mangroveskogarna i Sydostasien har skövlats. (Mangrove är vegetation av låga, ständigt gröna träd med luftrötter som växer i sumpområden.) Skogen hugs ner där jätteräkorna ska odlas. Räkorna, som också kallas tigerräkor eller scampi, går mest på export till rika länder.
Skyddet försvinner
När mangroveskogarna huggs ner försvinner skydd mot stormar och översvämningar, enligt Naturskyddsföreningen. Där mangroven fanns kvar, drabbades människor och egendom lindrigare av tsunamin än där mangroven huggits ner, enligt SNF.
Föreningen anser att mangroveskogar ska återplanteras och de som finns kvar ska skyddas. Därför uppmanar föreningen enskilda personer att sluta äta räkorna, butiker att sluta sälja jätteräkor och restauranger att inte ha dem på menyn.
På lördagen besökte Eva Törnqvist ett antal restauranger, serveringar och pizzerior i Finspång kommun.
- Jag lämnar material med information om vad odlingen av jätteräkor innebär, berättar Eva. Jag informerar även om att de restauranger som vill kan ge ett räklöfte.
Det innebär att fylla i en kupong, där man åtar sig att inte servera jätteräkor. Detta uppmärksammas sedan på SNF:s hemsida. Eva Törnqvist berättar att inköpsansvariga i vissa fall var lediga, men att hon då lämnade material. Alla restauranger hade heller inte öppet under lördagen.
- Eventuellt återkommer jag senare, det har jag inte bestämt ännu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!