Agenda 21 - en levande process
FINSPÅNGMiljökonferensen i Johannesburg, som nyligen avslutades, påverkar i slutänden även Finspång.Det menar Per Strannelid, kommunens Agenda 21 samordnare.
<b>Det går framåt</b>
Konferensen som också kallas Rio + tio har inte som främsta syfte att skriva nya dokument utan mer se vad som har hänt med de som skrevs för just tio år sedan i Rio.
- Det viktigaste är trots allt att det är en process som pågår. Allt fler människor känner till Agenda 21. Sen är det ju så att alla kommuner inte prioriterar arbetet på samma sätt och på en del håll tror man till och med att Agenda 21 är överspelat. Ett projekt som lagts ner, säger Per Strannelid.
Så är det inte och i Finspång har man nu fått hjälp av Fältbiologerna.
- Vi har sedan i våras ett samarbete där vi ser över hur arbetet går i kommunen. Det är jättebra att kaxiga ungdomar hela tiden är på oss.
<b>I vardagen</b>
Det kan tyckas vara långt mellan beslut som tas på miljökonferenser långt bort i andra länder och efterlevnaden av dem, till exempel i Finspång.
Och det är inte helt enkelt att implementera världsliga beslut i vår vardag. Det handlar här liksom inom så många andra områden om att ha en hehetssyn.
- En hållbar utveckling betyder att vi måste se till den sociala situationen, den ekologiska och den ekonomiska. Därifrån får vi ta ner frågorna på riks- regionalt- och kommunalt plan, säger Per Strannelid.
<b>Prioritering</b>
Just nu arbetas det med en miljöanalys av Finspångs kommun som geografiskt område. Den analysen ska ligga till grund för vilka prioriteringar man ska göra.
- Det finns nationella mål, som nu fått delmål och regionala mål med ett remissyttrande som vi skrivit och som jag väntar på ska komma upp i kommunstyrelsen. Utifrån det kommer de lokala målen att skrivas och det är här prioriteringarna kan se lite olika ut, säger Per Strannelid och fortsätter att berätta att miljötänkandet i mångt och mycket handlar om att hitta den viktigaste biten att bidra med, oavsett om det gäller en kommun, ett företag eller dig själv. Något som i bland brustit i pedagogin.
<b>Pengarna styr</b>
-Ingen kan göra allt på en gång och det måste kännas att man får något för att man värnar miljön, varför ska vi annars sortera sopor? Nu är det faktiskt så att företagen alltmer känner ett miljöansvar, kanske för att de ser att det är lönsamt i längden. Miljötänkande handlar ju om så mycket mer än att bara källsortera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!