ABF tvingas säga upp personal
En administrativ tjänst och en halvtidstjänst i verksamheten försvinner när ABF måste spara pengar.
"Vi har helt inte tillräckligt många betalcirklar", säger Bosse Olsson
Foto:
Det är framförallt att flera samarbeten med andra aktörer har försvunnit som nu sätter sina spår i ABFs verksamhet. Tidigare hade man hand om SFI, svenska för invandrare, som numera går genom Komvux. Man hade även fler datakurser, men i takt med att allt fler har den kunskapen har cirkeldeltagarna minskat. Likaså är det med Kunskapslyftet som har avvecklats och ABF-skolan med grundutbildning och de fackliga utbildningarna.
Det som går bra är bland annat After Work när ämnena vänder sig till kvinnor och Kalinkakören som fortsätter att växa.
Större ansvar
Det är inte bara ABF i Finspång som det går knackigt för, även i övriga landet känner man av den kärvare ekonomin och oron för att fler kommunala bidrag ska dras in. Under 1990-talet har de kommunala bidragen minskat med en tredjedel.
Tre och en halv tjänst kommer att återstå i Finspång och de anställda som blir kvar kommer att få betydligt mer att göra.
- Det kommer att läggas mer ansvar på styrelsen men framförallt på personalen. Vi får göra det till ett lagarbete och diskutera hur och vad vi ska prioritera, säger Bosse Olsson.
Ett tänkbart scenario är att ombudsmannen ersätts av Bosse Olsson som oavlönad får ta över delar av det arbetet. Riktigt hur det kommer att bli vet man inte förrän de fackliga förhandlingarna är klara.
- Jag skulle helst se att allt är klart innan jul, men troligtvis blir det i januari, säger Bosse Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!