Olyckan ägde rum på Östermalmsvägen i Finspång under natten till lördagen den 22 maj. En 20-årig man skadades allvarligt efter att ha fallit av en A-traktor. Han fördes med ambulans till sjukhus, vårdades på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och opererades ett par gånger efter trafikolyckan.
Ärendet tog längre tid eftersom försvaret begärde att ytterligare utredningsåtgärder, i form av fler vittnesmål och att få ut SOS-samtalen från olyckskvällen, skulle göras.
– Men nu är vi klara med utredningen och har redovisat den för åklagare. De nya vittnesmålen och försvarets begäran att få ut SOS-samtalen i samband med olyckan var ingenting som förändrade vår syn på hur olyckan kan ha gått till, säger Emilia Lindbäck.
Mannen bröt skenbenet och smalbenet och fick operera foten samt fick hjärnskakning och sårskador i bakhuvudet i samband med händelsen.
– Det är en väldigt olycklig historia, som ändå slutade förhållandevis bra, med tanke på omständigheterna. Tror många av de inblandade har fått sig en tankeställare, betonar Emilia Lindbäck.
Den 16-årige föraren ska enligt uppgift ha avvikit från platsen efter olyckan, men polisen identifierade föraren till A-traktorn och beslagtog fordonet från en mindre ort i Finspångs kommun.
– Vi har gjort en teknisk undersökning på bilen, men har inte kunnat styrka annat brott eller kunnat se om fordonet gjorts om för att kunna köra fortare än lagligt.
Föraren har slutdelgivits misstanke om brott gällande vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycka.
– Men jag kan inte gå in på vad den misstänkte föraren sagt i förhör eftersom det kan bli rättegång, säger Emilia.
Vad händer närmast i ärendet?
– Åklagare har fått materialet och ska göra en bedömning om de har tillräcklig information för att fatta beslut i ärendet. Då kan beslutet antingen bli att väcka åtal eller att lägga ner förundersökningen, påpekar Emilia Lindbäck.
Det är fem månader sedan olyckan inträffade i slutet av maj.
– Det här ärendet har tagit tid, men det är tyvärr så att vi har många liknande ärenden.
När kan ett besked komma om vilket beslut som tagits om det ska väckas åtal eller ej?
– Svårt att säga, men ungdomsärenden brukar gå ganska fort, det brukar vara en snabb återkoppling när det gäller dessa fall, konstaterar Emilia Lindbäck.