Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"A och O att kunna språket"

Sveriges Kommuner och Landsting vill att SFI, svenska för invandrare, tas bort. Istället vill man satsa på att snabbare slussa ut invandrare på arbetsmarknaden.
Men kommunens arbetshandläggare Kerstin Kälvehed-Hofström tycker inte det är en bra väg att gå.

Finspång2007-02-09 06:00
Åtgärden att ta bort språkprogrammet SFI föreslås i en rapport som släpptes under gårdagen. Sveriges Kommuner och Landsting vill att språkundervisningen för invandrare ska bli en "integrationsfråga och inte en skolfråga".
Det resonemanget ger inte Kälvehed-Hofström mycket för. Hon tror att det skulle få motsatt effekt och istället skapa ett utanförskap för nyanlända invandrare.

Måste kunna språket
- Det är ju a och o att du kan språket i det land du bor i, annars hamnar du ju utanför överhuvudtaget, säger hon.
Kälvehed-Hofström anser att invandrare måste kunna svenska innan de slussas in i det svenska arbetslivet. Annars är risken att de inte kan utföra arbetsuppgifterna de är satta att göra.
- De måste ju kunna ta in information för hur de ska jobba, säger hon.

Tung börda
Enligt Kälvehed-Hofström skulle det bli svårt rent praktiskt om en invandrare så snabbt som möjligt ska ut på arbetsmarknaden utan att denne behärskar språket.
Det skulle bli en alltför tung börda för kommunens personal.
- Då måste det ju vara en handledare som går bredvid hela tiden och hur ska man hinna med, frågar hon sig.
Vidare skriver Sveriges Kommuner och Landsting i rapporten att språkutbildningen istället måste anpassas mer efter individens förutsättningar när det gäller tidigare utbildningar och vilket studiemål man har.
Men det är inget nytt för Kerstin Kälvehed-Hofström.

"Håller vi på med"
- Det tycker jag nog att vi håller på med i Finspång, vi har ju varit en Socsam kommun och det gör nog att vi ligger lite före tack vare det, säger hon.
I socsam-projektet samverkar socialtjänst, försäkringskassa, hälso- och sjukvård och arbetsförmedlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om