Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

A-kassans återkrav ökar

Antalet återkrav från a-kassan har ökat med över 20 procent i Östergötland. Men samtidigt har återkravens belopp blivit mindre.
- Vi känner och ser att ärendemängden ökar, säger Anne Eriksson, biträdande kassaföreståndare på Fastighetsanställdas förbund.

FINSPÅNG2005-07-16 06:00
Återkraven från olika a-kassor ökar i hela landet. Antalet östgötar som fick återkrav år 2004 ökade med 23 procent mot året innan och ökningen ser ut att hålla i sig även under 2005. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
Samtidigt har genomsnittsbeloppet för ett återkrav sjunkit med ungefär tusen kronor, från cirka 6 200 till 5 200 kronor.
- Återbetalningskraven har ökat på kassan, det har de gjort, säger Anne Eriksson.

Avslöjar fler
Men det betyder inte att svenskarna har blivit oärligare och börjat fuska i en större utsträckning, utan att a-kassorna har blivit bättre på att avslöja fuskare.
- Vi hittar fler, säger Anne Eriksson.
Den största anledningen är troligtvis det samarbete som a-kassorna, CSN och försäkringskassan har inlett, där man samkör sina register för att kunna hitta människor som tar emot dubbel ersättning, till exempel både studiebidrag och sjukpenning.
När Fastighetsanställdas a-kassa hittar en fuskare går ärendet vidare till kassans arbetsutskott. Där bestäms om personen ska bli återbetalningsskyldig, om han eller hon ska polisanmälas och om en uteslutning ur kassan ska ske. Om personen utesluts är det bara för en tid, sedan går det bra att söka ersättning på nytt.

Svårt att räkna
Trots att återkraven har ökat i Östergötland har inte polisanmälningarna rörande a-kassefusk gjort det. Enligt eko- och bedrägeriroteln i Norrköping är det svårt att ta fram några exakta siffror på anmälningar som gäller a-kasseärenden, eftersom de helt enkelt klassas som bedrägeri.
Samarbetet mellan a-kassorna, CSN och försäkringskassan är ett regeringsuppdrag och har pågått aktivt sedan år 2003. Under den tiden har felaktiga utbetalningar av arbetslöshetsförsäkring minskat med 28 procent, vilket inte är i närheten av den minskning man hade hoppats på.
För att uppnå bättre resultat vill man nu också föra in föräldrapenningen i samarbetet, enligt en färsk rapport av IAF som utvärderar samarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om