Finspångsbon Ingegerd Andersson upptäckte gaffelvirkning redan i tioårsåldern.
– Jag har alltid gillat handarbete. Min mamma lärde mig från början, sedan höll vi även på mycket i slöjden i skolan, berättar Ingegerd.
Dockkläder, kuddar, halsdukar och mössor är exempel på vad hon har skapat. Nyligen fick hon en förfrågan att göra i ordning ett par dockor, som är cirka 50 år gamla.
– Lillemor Sjöblom och Anne-Mari Mauser ville ha hjälp med sina respektive dockor och det roligaste som jag tycker att virka på trägaffel är klänningar till dockor, de blir så vackra, säger Ingegerd.
Tekniken gaffelvirkning beskrivs att den kan utföras med en virknål och en mall av trä eller metall, som liknar en större hårnål och består av två parallella skänklar som hänger samman i ena änden. Runt skänklarna läggs trådöglor, som binds ihop genom virkning till exempelvis öglefransar.
– Jag använder en hemgjord trägaffel, som en snickare gjorde till mig för länge sedan. Den är bra att hålla i. Jag har hållit på i 84 år, så det tar inte så lång tid för mig som är van.
Hon berättar att det är en gammal teknik som inte är vanligt förekommande nuförtiden.
Är du orolig för att hantverket gaffelvirkning ska försvinna?
– Ja, det är jag. Det verkar inte som folk lär sig det numera, det vore inte roligt om tekniken försvinner, betonar Ingegerd.
Kan det vara så att du är den äldsta gaffelvirkaren i landet?
– Tror det, men det är inget som jag vet. Det vore roligt att få veta. Eftersom det inte är så populärt längre har de flesta slutat med gaffelvirkning.
Hon understryker att det är mycket roligt att få göra gamla dockor fina.
– Det blir som att ge nytt liv till dockorna, menar Ingegerd Andersson.
Är det svårt att lära sig tekniken?
– Nej, det är inte svårt. Jag skulle gärna hjälpa fler att göra i ordning sina dockor.
Hon har bott på Högby seniorboende sedan 2009 och tillbringar numera den mesta av tiden i sin lägenhet.
– Jag sitter i rullstol och tillbringar mycket tid ensam i lägenheten. Under coronapandemin har det blivit ännu mer att man vistas hemma och inte har kommit ut så mycket. Så det blir att jag ägnar väldigt mycket tid åt att virka. Men jag gör även andra saker, som att sy grytlappar, det blir en hel del grytlappar, konstaterar Ingegerd Andersson.