Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

80-tal våldtäkter/år polisanmäls i länet

De senaste fem åren har omkring 80 våldtäkter årligen polisanmälts i hela Östergötland. Uppklarningsprocenten ligger runt 20-30 procent.
Det visar statistik från Brottsförebyggande rådets hemsida.

FINSPÅNG2003-12-19 06:00
På Brottsförebyggande rådet (Brå) i Stockholm bedrivs sedan förra året ett projekt med att kartlägga de polisanmälda våldtäkterna. Ett syfte med projektet är att få fram hur stor del av våldtäkterna som är så kallade överfallsvåldtäkter och hur stor del som är våldtäkter där offret och gärningsmannen känner varandra.
Antalet anmälda våldtäkter har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Projektet har också som syfte att få fram hur stor del av ökningen som beror på ökad benägenhet att anmäla brotten, och hur stor del som beror på en faktisk ökning av antalet våldtäkter.

88 förra året
Antalet anmälda våldtäkter i länet perioden 1998 - 2002 ligger på mellan 71 och 91, enligt siffror på Brå:s hemsida. Både brott som rubriceras grov våldtäkt - där allt vägs samman som exempelvis hur grovt våld som använts, om det skett utomhus genom överfall, upprepade våldtäkter och plats, respektive våldtäkt redovisas tillsammans.
1998 anmäldes 86 våldtäkter. Året efter noteras en minskning, till 71. År 2000 anmäls 78, år 2001 91 stycken och förra året anmäldes 88 våldtäkter i Östergötland.
Nedslag på några år tidigare visar att storleksordningen är densamma. 1988: 81 anmälningar och 1995 80 stycken. 1989 var anmälningssiffran låg, 30 stycken och 1992 anmäldes 49 våldtäkter. Variationerna i siffrorna är inte tillräckliga för att visa på någon trend, utan tillfälliga förändringar.

Uppklarande
Brå visar också statistik på hur många våldtäkter som klaras upp. Först en definition av termen uppklarade brott. Uttrycket innebär inte med självklarhet att någon fällts och dömts för ett brott.
Så här förklarar Brå: "En administrativ term för brott som, från polisiär synpunkt, anses ha fått ett klarläggande. Termen innebär inte att någon bundits till brottet. Om polisen t.ex. utan vidare utredning beslutar att "brottet ej är styrkt", anses brottet som uppklarat. Om åklagaren däremot, efter en noggrannare utredning och då en skäligen misstänkt person registrerats, beslutar att brottet inte kan styrkas, betraktas brottet inte som uppklarat."

"Otillfredsställande"
Det innebär att i siffran som anger uppklarade brott, finns både den kategorin där någon dömts för brottet och kategorin "brott ej styrkt".
Från polishåll anser man detta var otillfredsställande och önskar att statistiken vore tydligare, bl a för att begreppet kan vara svårt för allmänheten att hantera.
Om man då ändå tittar på siffrorna för uppklarade brott, så framgår att våldtäktsbrotten i Östergötland hade en uppklarandeprocent på mellan 20 och 39 procent under åren 1998 - 2002.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om