FINSPÅNG
– Ja, och något som vi ser positivt på, säger Erica Conradson, som är ledningsrepresentant med fokus på Hållbarhet och Mångfaldsfrågor på Siemens i Finspång, där många med utländsk bakgrund arbetar.
– Inte minst med tanke på att 95 procent av det vi tillverkar i Finspång, går på export. Så många av våra anställda har regelbundna utländska kontakter i sina jobb.
– Statistiken att det 75 olika födelseländer hos våra 2 600 anställda, har vi köpt från Statistiska Centralbyrån och är helt anonym.
Och det bästa med den här mångfalden?
– Något som är positivt med mångfald, är att en arbetsplats med stor mångfald, brukar enligt forskningsresultat, fungera bättre på sikt, jämfört med ett helt homogent team, där alla har samma bakgrund, utbildning eller ursprung till exempel. Det homogena teamet kommer snabbt upp på banan och producerar direkt, men planar sedan ut efter ett tag, medan mångfaldsteamet i slutändan ofta blir mer kreativt och bättre på att hitta nya lösningar än det homogena teamet.
Förekommer kulturkrockar?
– Ja, absolut. Exempelvis varierar det i olika länder hur viktig religionen och familjen är, om man är hierarkisk eller inte. I Sverige har vi en platt hierarki medan andra länder kan ha mycket starkare hierarki när det gäller vilken titel du har och att det är viktigt att man pratar med rätt personer och inte gå till högsta chefen direkt, vilken man ju kan i Sverige.
Hur jobbar ni med mångfalden hos Siemens?
– Vi har en mångfaldskommitté, som är rådgivande till högsta ledningen på företaget i Finspång.
Vad tar ni upp för frågor i den här kommittén?
– Just nu har vi fokus på tre frågor utöver kommunikation och det handlar om att vi vill öka medvetenheten om mångfald, vad det är och varför vi jobbar med det. Därför har vi tagit fram en webb-baserad utbildning för alla anställda.
– Vi arbetar även med att förändra attityder genom ett diskussionsmaterial som vi kallar 15 minuter, som består av en bild eller film och frågor kring bilden eller filmen om hur det är hos oss.
– Vi vill också lära oss mer om mångfald och därför är vi med i ett mångfaldsnätverk med Mitt Liv, ett socialt företag som vi samarbetar med och erfarenhetsdelar med bland annat Stångåstaden, Danske Bank, Norrköpings kommun, Linköpings kommun och Tekniska verken i Linköping.
Vad gör ni på träffarna?
– Vi delar erfarenheter om vad som gått bra och vad som gått mindre bra gällande vårt mångfaldsarbete, som innefattar jämställdhet, att vi siktar på att öka antalet kvinnor bland våra anställda samt att alla anställda ska ha samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter, oavsett religion, kön, funktionsvariation, ålder, sexuell läggning, könsidentitet och etnisk tillhörighet.
– Vi vill att varje person ska kunna ta med hela sig själv till arbetet och bidra utifrån sin kompetens, erfarenhet, bakgrund och kunskap.
Vilka är de vanligaste länderna?
– Förutom Sverige är det Bosnien-Hercegovina, Finland, Iran, före detta Jugoslavien, Tyskland, Storbritannien och Nordirland, Polen, Ryssland, Indien, Irak, USA, Syrien, Nederländerna, Ungern och Danmark.
Jugoslavien är fortfarande inräknat?
– Ja, och det beror på att det är det land som personen uppgett till Skatteverket att de är födda i. Om du själv inte ändrar landet så innebär det att det är det landet som är står kvar där tills du själv ändrar.
Folkbladet har träffat några anställda på Siemens med utländsk bakgrund:
Elena Samokhina, 35, från Ryssland, säger så här:
– Jag läste svenska på Linköpings universitet och fick sedan jobb här i Finspång, där jag trivs bra.
Miguel Marquez Espinola, 28, från El Salvador:
– Jag trivs bra med jobbet och brukar gå på gym efter jobbet. För ett tag sedan gick vi 15 personer från Siemens ut på en pub en kväll och då visade det sig att vi kom från 15 olika länder! Lite häftigt, faktiskt.
Dalia Sabri Slewa, 27, från Irak:
– Jag växte upp i Finspång, lärde mig svenska som barn och trivs bra här och har mina föräldrar här också.
Pedro Camacho Urena, 31, från Dominikanska Republiken:
– Jag har lärt mig svenska "på gatan" och lite SFI, när jag bodde i Norrland. Nu bor jag i Norrköping och jobbar här i Finspång och trivs bra med det.
Geetanjali Gujadhur, 36 från Mauritius:
– Jag har bott i många länder, som Egypten, Tyskland och Nederländerna och nu i Sverige. Jag upplever svenskar som lite reserverade, men ändå med öppna sinnen, hjälpsamma och bra att samarbeta med.