Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

70-årig jubilar präglad av förändring

Statligt skol- och arbetshem för ”dövstumma med komplicerat lyte” . Så beskrevs Mo gård, när portarna slogs upp 1947. Nu har det gått 70 år och det mesta är faktiskt inte sig likt.

Jubileum.Mo gård i vinterskrud. 1947 startades verksamheten här. Sedan dess har den vuxit. Nästa vecka är det dags för 70-årsjubileum.

Jubileum.Mo gård i vinterskrud. 1947 startades verksamheten här. Sedan dess har den vuxit. Nästa vecka är det dags för 70-årsjubileum.

Foto: Arkivbild

Finspång2017-08-25 07:00

– På den tiden ville man skydda samhället från personer som hade de här funktionsnedsättningarna, därför sattes de på stora institutioner. En av dem var Mo Gård, som drevs av staten, säger Cicci Joge Johansson, rådgivare/socionom på Mo Gård.

Hit till Mo Gård utanför Finspång kom barn och vuxna från hela landet. 1964 flyttade barnen tll Gnesta där Åsbackaskolan öppnades. Sedan dess har förändringarna duggat tätt, framförallt styrt av lagändringar och samhällsutveckling.

1967, 20 år efter starten, tog landstinget i Östergötland över ansvaret. Snart kom en ny lag som sade att de stora vårdhemmen skulle avvecklas och i stället blev ledorden ”normalisering” och ”integrering”. Brukarna skulle flyttas till mindre enheter.

– Då fanns så klart en stor oro för vad som skulle hända med vår verksamhet. Inte minst för brukarna, vart skulle de ta vägen? Lösningen blev att verksamheten drevs vidare i aktiebolagsfrom, säger stabschef Joel Carlsson.

På så sätt kunde kompetensen behållas och med tiden kom verksamheten, som i dag är stiftelseägd, att utvecklas. Stiftelsen utgöras av Region Östergötland, Finspångs kommun, Sveriges dövas riksförbund och förbundet Sveriges dövblinda. Förutom LSS, finns bland annat HVB-verksamhet och gymnasiesärskola.

– Vi har några brukare som varit med på resan från att bo på institution till att idag bo i eget boende, en stor förändring att få uppleva, konstaterar Cicci Joge Johansson.

Det är numera kommunernas ansvar att ge stöd till personer med funktionsnedsättningar i verksamheter som de anser uppfyller önskemål och krav. För Mo Gårds del har det inneburit en viss expansion under de senare åren. Etableringar har gjort på flera orter i Sverige.

– Överlag är vårt mål att nå så många som möjligt som behöver vårt stöd, tillägger Cicci, och Joel fyller i:

– Vi vill också betona att vi är en non-profit-verksamhet där överskottet går till utveckling av våra verksamheter.

Idag arbetar runt 600 personer inom Mo Gård. För tio år sedan var det hälften så många. Flera av de anställda har lång anställningstid. Men vid rekryteringar får även Mo Gård känna på konkurrensen om arbetskraften som råder ute på arbetsmarknaden.

- Detta är en utmaning för vår verksamhet, konstaterar både Cissi och Joel.

Trots förändringarna som skett under åren, finns stabila grundpelare som Mo gård inte tänker rubba på. Fokus på kommunikationen är en. Den har följt verksamheten som en röd tråd under de här 70 åren.

– Kommunikation är en viktig förutsättning för att leva ett gott liv, säger Cicci Joge Johansson.

– Det kan handla om teckenspråk, men också nya verktyg för att hitta sitt eget sätt att kommunicera. Vi deltar just nu i olika projekt för att utveckla den digitala biten, förklarar Joel Carlsson.

Men allra närmast väntar nu en jubileumsdag. På onsdag nästa vecka är det dags och programmet är framförallt fokuserat på brukarna. Det blir bland annat invigning av en ny park, där Bengt Westerberg är en av dem som håller i spaden. Runt 350 personer väntas komma, främst brukare, även från de övriga nordiska länderna, som under nästa vecka deltar i en kulturfestival, som Mo Gård är med och arrangerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!