Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

500 anställda ska gå i pension: "Kan inte ersätta alla"

500 kommunanställda väntas gå i pension de närmaste tio åren. "Vi måste hitta olika lösningar", säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Kommunalrådet Ulrika Jeansson påpekar att det inte kommer vara möjligt att ersätta alla 500 som ska gå i pension fysiskt.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson påpekar att det inte kommer vara möjligt att ersätta alla 500 som ska gå i pension fysiskt.

Foto: Redaktionen

Finspång2022-02-22 08:00

Finspångs kommun har tagit fram en strategi för Finspång som attraktiv arbetsplats. Där konstateras att cirka 500 medarbetare i kommunen förväntas gå i pension under de kommande tio åren. 

–Vi kan inte ersätta alla medarbetare fysiskt. Det handlar mycket om att hitta olika sätt inom digitalisering, teknik och olika former av systemstöd. Det finns till exempel läkemedelsrobotar som hjälper de äldre att ta sin medicin, säger Ulrika Jeansson. 

Hon påtalar vikten av att underlätta för fler att orka jobba fram till pensionsåldern.

– Ett steg kan vara att ta bort delade turer inom vården, vilket vi ska göra i sommar. Vi har även 80/90/100-modellen, som går ut på att arbeta 80 procent, få 90 procent av heltidslönen och tjäna in 100 procent till tjänstepensionen, för personer i 63-årsåldern.

undefined
Kommunalrådet Ulrika Jeansson påpekar att det inte kommer vara möjligt att ersätta alla 500 som ska gå i pension fysiskt.

Enligt kommunens strategi ska störst fokus ligga på bristyrken och kompetenser som är svåra att rekrytera.

– Behovet är stort inom vård, omsorg och utbildning. Det behövs lärare, sjuksköterskor och undersköterskor, men det kommer att behövas personal inom många olika yrken. Det kan bland annat vara bygglovshandläggare, planarkitekter eller kockar, säger Ulrika Jeansson.

Hon menar att utmaningen att rekrytera, utveckla och behålla personal finns i hela landet.

– När det gäller vårdjobb kan instegsjobb vid äldreboenden vara en lösning och att jobba med språkkompetens. Vi har problem med att personer inte får anställning på grund av språkbrister. Vid SFI skulle det kunna jobbas med mer yrkesinriktad språkutbildning. Språkstöd via appar kan också vara ett hjälpmedel.

Att lyfta fram interna karriärvägar och att personal går bredvid någon som ska gå i pension för att inte gå miste om den personens kunskaper inom yrket är ytterligare förslag.

– När det stora antalet 40-talister får mer behov av hemtjänst kommer vi att stå inför stora utmaningar att kunna ta hand om alla. Färre människor ska ta hand om fler i framtiden och det måste lösas med ny teknik, digitalisering och systemstöd av olika slag.
Ulrika Jeansson framhåller att det ständigt arbetas med att få fram bra schemalösningar inom kommunens verksamheter.

– Det är svårt att dra några slutsatser och ge en bra lägesrapport om det aktuella personalläget eftersom vi fortfarande brottas med covidsituationen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!