Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

4,9 ton växthusgaser per Finspångsbo

Utsläppen av växthusgaser i Finspång motsvarade 4,9 ton per person under 2009. Det visar ny statistik som presenteras av Naturskyddsföreningen och Stiftelsen Vår Tids Utmaningar.

FINSPÅNG2011-12-29 05:55

Under 2010 ökade utsläppen i Sverige kraftigt på nationell nivå, vilket gör att utsläppen av växthusgaser ökade även i Finspång. På sikt måste utsläppen minska till nära noll.

- Om vi ska undvika omfattande klimatkatastrofer krävs kraftfulla styrmedel för en total omställning av samhället. Både hushåll, företag och kommuner kan spara pengar på att energienergieffektivisera och minska användningen av fossil energi. För kommunens del kan besparingarna användas för vård, skola och omsorg eller för att sänka kommunalskatten, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Kraftig ökning

Under 2010 ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser från 6,4 till 7,0 ton per invånare och år. Om man tar hänsyn till konsumtionens klimatpåverkan var utsläppen i Sverige omkring nio ton per invånare.

- Tyvärr tar det orimligt lång tid att få den lokala utsläppsstatistiken. Men eftersom det var en kraftig ökning nationellt 2010 så kan vi utgå från att utsläppen ökade också i Finspång, säger Svante Axelsson.

Medvetenhet

Åtta av tio svenskar, 82 procent, anser att klimatförändringen är ett allvarligt framtida hot mot mänskligheten, medan 76 procent anser att de politiska besluten i världen är otillräckliga för att avvärja risken för klimatkatastrofer.

- Trots insikten om klimathotet fortsätter världsmedborgarna att låta risken öka från en nivå som de inte skulle acceptera i andra sammanhang. Det är inte många som skulle stiga ombord på ett flygplan om kaptenen berättade att det finns en inte försumbar risk att planet kommer att störta. Det säger László Szombatfalvy, tidigare finansanalytiker och nu grundare av Stiftelsen Vår Tids Utmaningar, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om