4 600 kvinnor har undersökts
FINSPÅNGNu är det slut för den här gången. Den mobila mammografivagnen lämnar Finspång. Om två år är den tillbaka igen.Drygt 4 000 kvinnor i Finspångs kommun erbjuds den mammografiska hälsokontrollen.
Ingmari Larsson, Anita Bjuhr, Lisbeth Löfman och Louise Philipsson stänger mammografivagnen för den här gången. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
I går arbetade hon och hennes arbetskamrater Anita Bjuhr, Ingmari Larsson och Louise Philipsson sista dagen vid mammografivagnen i Finspång. På onsdag förmiddag finns de där några timmar för "uppsamling" av kvinnor som de av någon anledning måste kalla igen, kanske för att ta om någon bild.
<b>Ny vagn</b>
I Östergötland finns mammografi permanent på tre orter: Norrköping, Linköping och Motala. För övrigt är det rörlig mottagning som gäller. Nästa ort som får besök är Kisa, men det blir efter sommaruppehållet. För nu ställs vagnen in på sommarförvaring, eller kanske rent av permanent förvaring.
- Vi ska få en ny vagn, säger Lisbeth, förhoppningsvis till hösten. Vi har sett en och den är jättefin.
Ett smolk i glädjebägaren när det gäller vagnen är de upprepade inbrott som den råkat ut för. Helt i onödan dessutom, eftersom inga pengar förvaras där. Förutom en gång, då tjuvarna fick tag på hela 500 kronor. Förstörelsen och besväret är dock mycket irriterande för personalen.
<b>Friskvård </b>
Elva sjuksköterskor arbetar på mammografivagnen enligt ett rullande schema. Av dessa har tio utbildning till röntgensköterska. För ett par veckor sedan fick mammografin förstärkning av Ingmari Larsson, som i cirka 20 år arbetat som röntgensköterska vid Finspångs lasarett.
- Jag ville göra något annat, säger Ingmari, som också uppskattar att arbeta med friskvård, efter lång tid med sjukvård.
-Hon är en välkommen förstärkning, säger arbetskamraterna.
<b>Brist</b>
Det råder brist på röntgensköterskor i hela landet. Ett tecken på denna brist var att de mammografiska hälsoundersökningarna tillfälligt upphörde i Norrköping i slutet av förra året.
Av de elva sjuksköterskorna knutna till mammografivagnen jobbar tre åt gången, just nu fyra med Ingmari som håller på att lära sig rutinerna. Övriga tiden arbetar de med remisspatienter, utredningar, journalarbeten, arkivering och övriga administrativa uppgifter.
<b>4 600 kvinnor</b>
Det är i drygt ett halvår som mammografivagnen funnits parkerad på parkeringsplatsen snett emot biblioteket. Under den tiden har omkring 4 600 kvinnor i Finspång fått erbjudanden om mammografi.
- Ungefär 80 procent av dem som kallas brukar komma, säger Gunnel Nyberg, föreståndare vid mammografiavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Den siffran är konstant och vi tycker det är ett bra deltagande.
<b>Tidigare kontroll</b>
Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor mellan 40 och 74 år ska få erbjudande om mammografi, men landstingen kan bestämma andra åldrar.
- Östergötlands landsting genomförde en försöksverksamhet 1978 med dessa åldrar som vi behöll, berättar Gunnel Nyberg.
Det är med två års intervall som kvinnorna i målgruppen får erbjudande om mammografisk hälsokontroll. Den kvinna som misstänker tumör kan däremot komma på kontroll mycket tidigare.
Mammografiundersökningarna i Finspång är slut för den här gången. Skulle någon ha missat sin tid är det dock inte kört för det. Man har sex månader på sig att få en tid i Norrköping.