Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En person utsatt för alla liknande brott som anmäldes

36 kortbedrägerier polisanmäldes i Finspång veckan före jul och samma person hade drabbats varje gång. Någon hade fått tillgång till mannens Facebookkonto och gjort felaktiga köp på totalt cirka 47 000 kronor.

36 kortbedrägerier polisanmäldes i Finspång före jul och samme man var drabbad varje gång.

36 kortbedrägerier polisanmäldes i Finspång före jul och samme man var drabbad varje gång.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Finspång2024-12-31 12:00

Nyheten i korthet

  • En man i Finspång har blivit utsatt för 36 kortbedrägerier i december, med totalt cirka 47 000 kronor i felaktiga köp via hans Facebookkonto.
  • Bedrägerierna, som troligen utfördes utomlands, började med små summor och ökade till tusentals kronor. Polisutredningen har lagts ner då brotten anses ogenomförbara att utreda.
  • Polisen uppmanar till starka, varierade lösenord och att vara vaksam vid alla typer av köp, särskilt online, för att undvika liknande bedrägerier.

Under vecka 51 – mellan 16 och 22 december – polisanmäldes 61 misstänkta brott i Finspångs kommun, enligt nyhetsbyrån Newsworthy.

36 av dessa gällde kortbedrägerier.

– Det är en person som gjort anmälningar angående 36 brottstillfällen, säger Åsa Willsund, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Norrköping.

Hon berättar att det har gjorts flera felaktiga köp via den drabbade personens Facebookkonto.

– Första brottet har gjorts i början av december. Det har börjat med mindre summor på 20– 30 kronor, för att sedan bli tusentals kronor. Totalt har det dragits felaktiga köp via Facebook på runt 47 000 kronor, säger Åsa Willsund.

Polisanmälningarna i ärendet har lagts ner.

– Det var uppenbart att brotten inte går att utreda. Personen eller personerna som gjort de här bedrägerierna har gjort det här utomlands.

undefined
Åsa Willsund, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Norrköping, uppmanar folk att vara vaksamma och källkritiska vid alla typer av köp.

Hur har de gått tillväga vid dessa kortbedrägerier?

– Troligtvis har de kommit över mannens lösenord på Facebook och sedan gjort de här köpen. Det är det tillvägagångssättet, som jag ser som troligt, säger Åsa Willsund.

Den drabbade är en man i 35-årsåldern, som är hemmahörande i Finspångs kommun.

Vad är polisens uppmaning för att inte drabbas av den här typen av brott?

– Man ska inte använda samma lösenord och se till att ha starka lösenord, som är varierade. I det här fallet har det först gjorts köp för låga summor. Då kanske man inte märker att det försvinner pengar, sedan blir det mer och mer och större summor.

Hur ska drabbade personer agera efter att blivit utsatta för såna här bedrägerier?

– Man ska ta kontakt med sin bank och bestrida felaktiga betalningar, som gjorts på köp. Det går även att göra reklamationer via Facebook, säger Åsa Willsund.

Hon påpekar att bedrägerier som sker på digitalt vis blir allt vanligare.

– Men jag kan inte säga att just den här typen av kortbedrägerier är mer vanliga än andra.

Åsa betonar att det är viktigt att vara vaksam vid alla typer av köp.

– Man ska vara kritisk när man handlar. Missa inte att kolla de finstilta villkoren. Googla företaget som säljer på nätet, om det finns recensioner och om andra har gjort köp. Ibland kan det vara via reklam på sociala medier, som bedragarna försöker lura folk. Alla kan drabbas, men man kan försöka undvika det genom att vara duktig på att vara källkritisk, konstaterar Åsa Willsund.

Olika kortbedrägerier

CNP-bedrägeri innebär att gärningspersonen kommit över målsägandens kortuppgifter och att de används för köp på internet.

Enligt polisens brottssamordning läggs CNP-bedrägerier som anmäls ner i stor grad, utan att utredningsåtgärder vidtas, då det ofta är köp på utländska hemsidor och att de därför är svåra eller omöjliga att spåra.

Vid fysiska kortbedrägerier har gärningspersonen kommit över bankkortet via någon form av "förbrott", som exempelvis stöld eller egenmäktigt förfarande. Kortet används sedan i bankomatuttag eller köp i butik. Även fysiska kortbedrägerier har minskat i antal, bland annat till följd av chip och manuell aktivering av nya bankkort.

Bedragarna använder sig av kortuppgifterna för att köpa resor, hotellnätter, bilar och dyra kläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!